Открехни вратите към „Чудният свят на музиката“

Освен забавление и отговори на въпросите, книгите предлагат и лесен достъп до света на науката и изкуствата. Нехудожествените заглавия, които излизат на пазара, вече не са само енциклопедии по история, география и природни науки – сред тях ще откриете прекрасни източници на вдъхновение в областта на рисуването, програмирането, театъра и филмите, както и „златни билети“ към света на музиката.

„Чудният свят на музиката“ (изд. ФЮТ) е сериозен курс по основи на музиката, в който всеки читател над 8 години ще открие полезна, разнообразна и важна информация за:

  • развитие на музикалното изкуство и неговите разновидности;
  • видове музикални инструменти, тяхната поява и употреба в различните жанрове, направления и стилове;
  • как се записва музиката или що е то ритъм, размери, ноти, тоналности и всичко останало, необходимо за композиране на музика;
  • полезни напътствия към бъдещите музиканти и певци.

В книгата е събрана информация, която би била полезна и на всеки възрастен неспециалист, желаещ да придобие обща представа за появата на музиката и нейните епохи, за разположението на музикалните инструменти в оркестъра и куп подробности, които ще направят слушането на произведения много по-осъзнато и пълноценно.

Водачи на читатели са шест личности, свързани с музиката – диригент, оперна певица, челист, двама музиканти композитори и изпълнителка на ударни инструменти. Всички те са част от Школа „Музика“ и преподават 40-те урока, подготвени от авторите Мюриг и Рейчъл Боуен.

Сложните термини, които читателят ще открие на места, са умело разяснени чрез илюстрациите на Даниел Фрост. Те олекотяват текста и превръщат книгата в забавен музикален експеримент, който събужда желанието за среща с едно от най-древните изкуства.

„Чудният свят на музиката“ (изд. ФЮТ) е четиво, подходящо за четене у дома, но и за работа в часовете по музика в училище. Творческите задачи, дадени на всяка страница, ще разширят интереса и уменията на всеки млад творец и ще му помогнат да обикне музиката.

Книгата е номинирана в категория „Нещотърсачи“ в Награда „Бисерче вълшебно“ 2018.

Автор: Вал Стоева