От кухнята на „Детски книги“: Септември 2022

Всяка първа дата е празник, защото бележи края на един етап и началото на друг. Погълнати от текущите си задачи, от сноването между спирки, жонглирането с данни и стотиците телефонни разговори, често не ни остават сили да се зарадваме на малките успехи, движещи голямата кауза напред.

Този път обаче решихме да се вслушаме в естествената мъдрост на сезона, забавил темпото, за да се насладим на красотата – и да обърнем поглед назад към всички чудесни хора, мероприятия и книги, с които работата ни ни срещна през изминалия месец.

И така, какво наготвихме през септември?

Разказахме за хубави книги

Изследвахме изданията:

Прочетохме и анотирахме множество:

  • книги с еднорози (от издателствата „Ракета“, „Златното пате“, „Атеа“, „Ентусиаст“, „Егмонт“, „Кибеа“, „Миранда“);
  • книги за тормоза в училище (от издателствата „Бард“, „Дакелче“, „Емас“, „Клевър бук“, „Панда“, „Софтпрес“);
  • книги за злояди деца (от издателствата „A&T Publishing“, „Funky Books“, „Tea time stories“, „Давид“, „Емас“, „Кибеа“, „Лист“, „Сиела“, „ФЮТ“).
Разгласихме десетки кампании, курсове и ресурси

С удоволствие отразихме:

Снимка: Нощ на литературата

Споделихме информация и за:

Разнищихме темите за четенето и грамотността

Преведохме и коментирахме докладите на:

Гостувахме на:

Показахме ви Двореца на децата в Русе, списъка си за Далкарад (маскарад по случай рождеството на Роалд Дал), кучешкия приют „Бандата на 1500-те“, платформата за прочетени книги „Книгоходец“, любимата ни версия на „Облаче ле бяло“.

Междувременно съорганизирахме, открихме и посрещахме гости в Нощта на литературата; опаковахме и разпратихме няколкостотин колета от споменатото по-горе дарение; проведохме уебинар за служителите на „Уникредит Булбанк“ на тема „Как да отгледаш читател?“.

През септември (както във всеки друг месец) гласуваме за децата. В неделя (както във всеки друг ден) гласувайте и вие. Към това призовава и най-малкият член на екипа ни – Даниел.