В „Остави всичко и чети“ 2021 се включват над 14000 българи от цял свят

Заявка за участие в „Остави всичко и чети“ 2021 от 7 до 12 април са подали българи от над 20 държави, които са заявили своето желание да покажат, че четенето процъфтява.

Инициативата на фондация „Детски книги“ цели да насърчи четенето. Тя е и своеобразно българско продължение на кампанията „Европа чете“, организирана от членовете на мрежата EU Read.

Остави всичко и чети 2021 / Регистрации по държави

Регистрираните за участие българи са подали своите заявки от над 20 държави по света, сред които САЩ, Австралия, Русия, Канада, Бахрейн и Мексико.

Най-сериозно участие се наблюдава сред читателите, живеещи на територията на Европа:

Остави всичко и чети 2021 / Регистрации в Европа

Подадените заявки за участие от България са над 1000 и сред тях прави впечатление активното участие на учителите и библиотекарите, записали своите ученици.

„Остави всичко и чети“ 2021 насърчава най-усилено четенето при децата и подобно припознаване на учителите и библиотекарите в инициативата е отличен знак.

Остави всичко и чети 2021 / Регистрации от България

Картата можете да разгледате подробно тук.

Ако сте подали заявка и искате да откриете своя отбор/семейство/клас на картата, използвайте търсачката до заглавието на картата и напишете името/инициалите, с които сте се регистрирали. 

Регистрацията в „Остави всичко и чети“ 2021 се удължава до края на 12 април. Данните, подадени през деня, ще бъдат обновени след края на инициативата. Можете да се запишете тук: https://forms.gle/ryorrtdAH3e9sgnT9

Ето и повече информация за инициативата и защо фондация „Детски книги“ я организира.

Остави всичко и чети!

Защото 15 минути правят чудеса, а четенето трябва да бъде празнувано!

Инициативата „Остави всичко и чети“ 2021 се организира от фондация „Детски книги“ като продължение на „Европа чете“ и подготовка за следващата стъпкав работата ни – платформата „Книгоходец“, подкрепена от Национален фонд „Култура“.

Целта е да се насърчи четенето за удоволствие – без изисквания към избора на книги, без необходимост от обратна връзка, без поставяне на условия за час, място. Датата е 12 април и съвпада с D.E.A.R. Day – Ден „Остави всичко и чети“, който се отбелязва в редица страни по света. 

Автор на илюстрацията към „Европа чете“ и „Остави всичко и чети“ е художникът Дамян Дамянов. Неговата рисунка представя България в едната от трите специални книги, предоставени на Европейската комисия от EU Read.