Още 11 идеи за книжни подаръци

Ако не сте харесали нито една от 11-те идеи за книжни подаръци, които вече ви дадохме, ето още 11 предложения от нашия екип:

1. Митологията има универсална притегателни сила, а книжните предложения за нейните почитатели са разнообразни: „Магнус Чейс и боговете на Асгард: Мечът на лятото“, „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, „Пърси Джаксън и героите на Олимп“, както и българските „Мина, магиите и бялата стъкленица“ и „Мина и магията за предсказание“ от Весела Фламбурари и „Пръстенът на нибелунга: Рейнско злато“ и „Пръстенът на нибелунга: Валкирия“ на Елена Павлова с илюстрации на Петър Станимиров.

2. Да не забравяме чаровните млади дами, които можете да зарадвате с тийн романа на най-известната английска влогърка Зоела, „GirlOnline“ + порцеланова кукла (или Kimmidoll, ако се затруднявате да намерите порцеланова).

3. Книгите на тандемът Марко Зимса/Дорис Айзенбургер „Сън в лятна нощ”, „Лебедово езеро”, „Годишните времена”, „Вълшебната флейта” и „Карнавалът на животните“ представят на децата класически музикални произведения. Великолепните музикални книги можете да комбинирате с билет за детските концерти на „Fortissimo фамилия“ или някой друг от детските концерти с класическа музика.

4. Класиката винаги е на мода, а „Пет приказки“ на незабравимия Валери Петров се допълват чудесно с посещение на театрална постановка по неговите текстове (например в Държавния куклен театър в Пловдив на 12 декември се играе „Бяла приказка“). Ако във вашия град в момента няма подходящо представление, можете да си направите домашно такова през коледната ваканция.

5. Запалените читатели успешно подбират сами какво да четат, но бихте могли да ги изкушите с „Писма до мъртвите с любов“ + CD Nirvana Unplugged, „Белжар“ + красив кожен тефтер, „Езерото на водните кончета“ (задължителни вижте и нашия пътеводител) и швейцарски шоколад/сирене или шантавата „Баба праща поздрави и се извинява“, която върви с чаша горещ шоколад и курабийки.

6. Ако вече сте купили на детето си iPad  за Коледа, можете да го зарадвате и с интерактивната книга „Малката Божана в подводния свят“.

7. Забавните и интересни книжки за зайчето Феликс, което обича да пътешества и да пише писма, са идеален подарък за по-малките деца (4-6 години). „Писма от Феликс за пътуването с цирка“ комбинирайте с билет за цирк. Ако пък няма как да отидете на цирк, можете да се маскирате като клоуни заедно с децата, с помощта на бои за лице.

8. От 8 до 13 декември в НДК се провежда традиционния Софийски международен панаир на книгата, а това е отлична възможност да подарите книга с автограф. Детските събития в програмата на панаира можете да видите тук.

9. Испанската авторка Майте Каранса е автор на фентъзи трилогията „Войната на вещиците“ и по-реалистичната „Отровни думи“. Всяка от книгите й е отличен подарък, а срещите с авторите винаги са много вдъхновяващи. Майте Каранса ще гостува на младите български читатели на 9 декември от 12:30 часа в Мраморното фоайе на НДК.

10. Тази година изданията на български на „Малкия принц“ заляха пазара и ще ви е трудно да решите кой вариант да подарите на детето си. Когато сте готови, допълнете го с проекта „Нарисувай ми овца“ на художника-илюстратор Дамян Дамянов. В него са включени хартиени модели за сгъване на овца, роза и самолет, ръководство как да си направим вулкан в градината, как да си сглобим фенер, цяла-целеничка цветна настолна игра, лабиринти, ребус и какво ли още не.

11. Всички деца на възраст от 6 до 15 г. ще могат да гласуват в предстоящото четвърто издание на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2016, затова можете да ги запознаете с номинираните заглавия в предварителните списъци и да им подарите избрана от тях книга.

Весели и уютни празници!