Още една порция приказки за лека нощ за бунтарки

Сборникът с истории на 100 невероятни жени на италианките Елена Фавили и Франческа Кавало – „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ (изд. „Хермес“), покори сърцата на читателките по цял свят. Изданието постави началото на световна тенденция и се превърна в един от най-разпознаваемите примери за заглавия, които поставят ударение върху постиженията на жените в човешката история.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2“ (изд. „Сиела“) следва модела на първата книга. Авторките отново са подбрали 100 жени и са разказали техните истории съвсем накратко – в рамките на една страница – плюс информация за датата и мястото на раждане и смъртта им. Всяка история е съпътствана от портрет на дамата, а илюстрации са дело на 50 художнички от цял свят.

Сред бунтарките, намерили място в книгата, ще откриете жени от древността до наши дни – от Нефертити и Сафо, през Ангела Меркел и Дж.К. Ролинг, до 12-годишната японска скейтбордистка Скай Браун и 19-годишната индийска алпинистка Пурна Малават.

Диапазонът от поприща е много широк – ще срещнете учени, спортистки, писателки, певици, космонавтки, пирати, общественички, политически активистки, бизнес дами, актриси, телевизионни водещи и дори пожарникар и ловец с орел. Разнообразието от житейска реализация е впечатляващо и много вдъхновяващо. Вярвам, че ще подтикне момичетата да не ограничават стремежите си до наложените им очаквания.

Книгата безспорно е необходима, интригуваща и полезна, но има и някои дребни несъвършенства. В някои случаи ми беше трудно да си обясня защо дадена жена е намерила място в книгата. Отговорът вероятно се крие в предговора, в който Фавили и Кавало обясняват, че след излизането на първата книга много хора са им разказали истории от техните общности. Някои от тях са станали част от втората книга.

Проблемът идва от непоследователността при избора – сред жени със световно признати успехи са се промъкнали вдъхновяващи истории за локално значими постижения (Кудия Диоп – модел, Мери Фийлдс – пощальон и Катя Крафт – геолог, са само някои примери). В резултат историите са доста разнородни като ниво и понякога не успяват да постигнат целта си да вдъхновят.

В отделни случаи текстът не успява да предаде на младите читателки какво е необикновеното в постиженията на героинята. Обемът на текста е недостатъчен (или авторките не успяват да го оползотворят) да се предаде информация за контекста, която да зададе рамка за живота и постиженията на жените. В такива случаи участието на възрастен с допълнителни обяснения е наложително, иначе разказите ще пропуснат да постигнат бунтарската си цел.

В други случаи читателят остава с впечатлението, че акцентът е изкуствено поставен, за да отговори на целите на книгата. Има и известно лицемерие – авторките не виждат проблем да изведат на преден план сексуалната ориентация на Елън Дедженеръс и Кристина от Швеция, но доста немощно и завоалирано обясняват характера на насилието преживяно от пленената от ИДИЛ активистка за човешки права Надия Мурад.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2“ е подходяща за читатели над 10 години и смятам, че ще постигне най-голям ефект, ако четенето е съвместно – (родител, по-голяма сестра, приятели, учител/библиотекар) и е отправна точка за разговори и дискусии. В този смисъл книгата е изключително подходяща за читателски групи и клубове.

Преводът е на Борислав Стефанов, а предпечатната подготовка е на Фиделия Косева. Изданието е с твърди корици, текстилен книгоразделител и плътна хартия. В края отново има оставено място всяко момиче да започне да пише и рисува своята собствена история. Хубаво е книгата да попадне в ръцете на повече момичета и вярвам, че всяко от тях може да открие пример, който да го вдъхнови да следва мечтите си.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.