Още български исторически приказки и легенди

След първата част на „Български исторически приказки и легенди“, когато Любомир Николов ни върна още във времената, когато Черно море е било все още сладководно езеро, сега ни връща в по-нови времена с втората част от поредицата. Той е избрал да разкаже на малките читатели за един драматичен момент в европейската история и два добре познати исторически събития от българската история.

Каква би могла да е връзката между легендарния испански пълководец от 11. век Ел Сид и неговият красив меч Тисона (днес може да бъде видян в Кордоба) и хан Тервел? „Спасителят на Европа“ разказва за решаващата роля, която българският хан изиграва за спирането на ислямското нашествие към Европа през 717-718 г. Интригуващият разказ за драматичните събития от онова време се чете с удоволствие, а тези от вас, които са прочели първата част от поредицата, вероятно ще си спомнят, че хан Тервел бе герой и в „Легенда за покорителя на Константинопол“.

„Пътят на сълзите“ започва с царуването на Иван Александър и обяснява причините за края на Второто българско царство от една по-човешка гледна точка, в която майчината любов и амбиция могат да доведат до падането на цяло царство. няма как да не почувстваш болката на писателя, когато описва финала на тази историческа катастрофа през 1393 г. и особено загубата на богата търновградска библиотека 400 години по-късно.

Последната приказка с интригуващото заглавие „Рицарите на свободата“ се спира на подвига на опълченците на Шипка. Много емоционално Любомир Николов описва обстановката от лятото на 1877 година и увлича читателя да препуска през страниците към края от битката при все че изходът й му е добре известен.

И в „Български исторически приказки и легенди. Втора част“ (изд. Софтпрес) Любомир Николов се доказва като изкусен разказвач, който още с първите изречения привлича вниманието на своите читатели с интересни факти и неочаквани връзки между събитията. Безспорно е умението му да ангажират вниманието на децата с исторически събития, които са включени в учебниците, но съвсем не успяват да събудят емоциите им по начина, по който той го прави. В допълнение успява да им покаже мястото на българите в голямата европейска историческа картина и да ги подтикне да се чувстват горди техни наследници.

Лично аз предпочитам разкази с по-малко патос и патриотизъм, но пък беше истинско удоволствие да науча пропуснати от мен факти – например, че хан Тервел е обявен за светец с името Тривелий Теоктист и е почитан и от католическата, и от православната църква.

Вече имах възможност да видя, че поредицата „Български исторически приказки и легенди“ може да бъде използвана от учителите като помощник в учебните часове: по случай 1 март целият клас на дъщеря ми (2 клас) чете „Легенда за мартеницата“. „Български исторически приказки и легенди. Втора част“ пък използвах самата аз, след като шестокласникът у дома трябваше да научи кратък текст на английски за Мадарския конник. Оказа, че синът ми не знае на кой български хан е посветен монумента – дадох му да прочете „Спасителят на Европа“.

Вълнуващите думи на Любомир Николов са илюстрирани от Фиделия Косева и Калоян Стоянов.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.