„Окото на пирата“ – смелостта да се впуснеш в приключение

След очарователния зловещо-комичен старт на поредицата за малкото създание Кърпена глава, тандемът Гай Бас и Пит Уилямсън отново обединяват усилия, за да ни разкажат за следващото приключение на героя с почтиживот, триръкото Същество и войнствената Арабела.

В „Окото на пирата“ (изд. ФЮТ) тримата случайно попадат в Забравената стая на замъка „Гротеск“ – старата детска стая на лудия професор Еразъм Еразмус, в която той създава първото си творение. В нея Кърпена глава намира „Дръзкият дневник  на капитан Барутни“ – книгата, от която професорът му четял всяка вечер – и започва да се разкъсва между желанието за приключения и страхът да напусне замъка.

Съществото и безцеремонната Арабела се заемат да го убедят, че носи частичка от пиратския дух на капитан Барутни (вероятно и леденосиньото му око, буквално!). Кърпена глава колебливо прави списък на необходимото за един пиратски капитан – верен кораб, верен екипаж, верен другар и вярна сабя. Според капитан Барутни:

„Верният другар трябва да бъде смел, безстрашен, надежден… и в случай на необходимост – ядивен.”Big Smile

По примера на своя създател, Кърпена глава се заема да си направи сам другар, а резултатът е прилепомаймунът Чуми. Съвсем в съответствие с името си, той е истинска напаст.

Когато професорът внезапно напуска замъка, за да получи награда за цялостен принос в лудото професорстване, за Кърпена глава и компания се отваря възможност да си построят кораб. Появява се „Скиталец II“ – доста необичаен кораб, сглобен от най-невероятни части, подобно на самите обитатели на замъка „Гротеск“. Пускането му на вода се оказва малко проблематично, а и професорът отново трябва да бъде спасяван, така че пиратското приключение на Кърпена глава е гарантирано.

Смятам идеята на поредицата за очарователна. Освен че привличат вниманието на малките читатели към класиката на Мери Шели, Гай Бас и Пит Уилямсън предлагат интригуващи герои, които съвсем не са това, което очаквате от тях на пръв поглед. Особено ми допада решителната, безразсъдна и войнствена Арабела, чийто характер става ясен от този кратък диалог:

„- Носиш го, за да се гледаш колко си хубава и красива ли? – попита Съществото.
– Не, за да виждам когато ме дебнат в гръб – отвърна тя.“

Сюжетът е достатъчно интригуващ без да е особено заплетен и е чудесно подкрепен от чувството за хумор на Бас и Уилямсън. Аз лично много се забавлявах с цитатите от „Дръзкия дневник на капитан Барутни” в началото на всяка глава. Изречения като Утрешният ден е просто приключение, което още не си изживял“ и Не си видял света, докато не го видиш с око на пират“ предизвикват не само усмивки, но и размисъл.

Окото на пирата“ е лесна и приятна за четене книга, с която да изкушите по-неохотните и неуверени читатели. Мрачно-забавните илюстрации на Пит Уилямсън също са от голяма помощ. Освен визуална наслада и забавление, те са и улеснение за малките читатели при четенето. Не ви остава нищо друго освен да последвате един от безценните съвети на капитан Барутни „Инвестирайте в приключения!“.

 Автор: Лора Филипова