Обществена библиотека свързва деца с родителите им в затвора

Снимка: Brooklyn Public Library

Бруклинската обществена библиотека улеснява връзката между затворници от Ню Йорк и децата им посредством програмата TeleStory, осигуряваща безплатни видео разговори. Действаща от 2014 година насам, през юни 2016 г. програмата печели грант от 392 000 долара от конкурса Knight News Challenge на Knight Foundation. С тази сума TeleStory ще бъде въведена в над 12 библиотеки, информира сайтът Tech Insider.

Програмата, която е от полза за приятелите и семействата на затворниците, е насочена изключително към децата. Освен уютни помещенията за видео разговори, чрез TeleStory библиотеката осигурява книги и играчки.  Затворниците получават същите детски книги в затвора, за да могат да четат на децата си. Така не само се осъществява пълноценно общуване в семействата, но и се възпитава любовта към четенето.

“Решихме, че ще имаме наистина голямо въздействие, ако успеем да свържем семействата чрез видео разговори между обществените библиотеки и затворите.”, разказва създателят на програмата Ник Хигинс.

В следващите 1-2 години развиването на TeleStory ще помогне на библиотеките в мисията им да бъдат средище за общността, осигурявайки безопасна среда и свободен достъп до знание. При въвеждането на програмата в други библиотеки в Бруклин ще бъдат избрани по-бедни квартали където процентът на хората лишени от свобода е  по-висок.

„Мога по всяко време да чета книги на децата си, но за семействата, засегнати от наказателноправната система, това е невъзможно. Наистина е нещо специално да видиш как деца и техните родители имат възможността да бъдат един с друг без ограничения. И точно затова съществуването на обществени библиотеки има смисъл за мен!”, споделя Хигинс.