Новости на предстоящия Панаир на детската книга в Болоня

От 24 до 27 март Болоня ще бъде домакин на 51-вото издание на Панаира на детската книга, което ще посрещне близо 1200 издателства от 75 страни. Какви новости да очакваме на събитие номер едно в сферата на детското книгоиздаване, обобщават от PublishersWeekly.

За първи път ще се проведе Седмица на детските книги и култура под името „Не казвай на възрастните” (Don’t Tell the Grown-Ups). Тя ще продължи от 22 март (събота) до 27 март (четвъртък) в панаирната Зала 33, която ще бъде отворена за семейни посещения през уикенда преди официалното откриване, а за организирани училищни посещения – от 24 до 27 март.

Програмата предлага изобилие от срещи, уъркшопове, занимания за деца, раздаване на автографи, интерактивни изложби (включително и планетариум вътре в залата), разговори. Предвидена е и международна детска книжарница с почти 25 000 книги. Сред тях класически заглавия, току-що представени на панаира книги, както и такива, които са носители на наградата BolognaRagazzi.

В книжарницата ще има специален раздел за книги на илюстратори от Бразилия – тазгодишнaтa страна – почетен гост нa панаира. В и около книжарницата са предвидени поредица от международни изложби на илюстрации. Дейвид Алмонд, Тереза Андруето, Оливър Джефърс, Жил Башле, Роберто Иноченти и Луиджи Гарландо са сред авторите и илюстраторите, потвърдили участие.

„Не казвай на възрастните” е съвместен проект на Асоциацията на италианските издатели и Центъра за книги и четене на Министерство на културното наследство и среда, а името е заимствано от заглавието на книгата „Не казвай на възрастните: подривната сила на детската литература” на Алисън Лури. „Щастлива съм, че книгата ми за детската литература още се чете и за мен ще бъде чест да позволя да използвате заглавието й за вашия Панаир на детската книга в Болоня”, споделя авторката пред организаторите.

Bologna Digital е нова инициатива с фокус върху дигиталните медии, в рамките на която Digital Café ще приюти поредица от презентации и семинари по ключови въпроси за дигиталното издаване. Bologna Digital ще предложи и четири мастер класа – кратки, интензивни сесии на лектори-експерти за най-съществените елементи на дигиталното публикуване. Увеличеното изложбено пространство в Digital Area (Зала 26, B90), ще покаже новостите в дигиталните медии и публикуване, както и продукти на създатели на приложения, производители на устройства и издатели.

Болонската Награда за най-добри детски издателства (The Bologna Prize for the Best Childrens Publishers), която дебютира миналата година, отново ще отличи иновативните и креативните сред детските книгоиздатели. Ще бъдат връчени 6 награди – по една за всеки географски район (Азия, Африка, Централна и Южна Америка, Европа, Северна Америка и Океания). Номинациите се правят от различни международни издателски асоциации, а победителите се избират чрез гласуване от участниците на панаира. Имената на отличените ще бъдат обявени на церемонията по откриването на 24 март.

Панаирът на детската книга в Болоня традиционно се посещава от много български издателства, насочени към издаването на детско-юношеска литература. Участието им гарантира, че подборът на книгите, издавани на български език, е съобразен с последните тенденции в развитието на детската литература и българските млади читатели, подобно на връстниците си от други страни, също имат избор от модерни, близки до интересите им четива.