Любомир Николов разказва „Нови вълшебни приказки“

Приказките имат универсална притегателна сила за малки и големи. Като начинаещ читател ги предпочитах пред всички останали четива, а сега с удоволствие ги чета на децата си. Хубавото е, че почти всички народи имат свои приказки, така че ненаситният читател има с какво да утолява глада си.

А какво ще кажете за съвсем нови приказки, измислени от наш съвременник? Точно това ме очакваше зад красивата корица на Стеляна Донева на „Нови вълшебни приказки“ (изд. Софтпрес). 14 авторски приказки от преводача и писател Любомир Николов, написани в народните традиции на различни страни – от България и Румъния, през Италия, Унгария и Русия до Кения и Бирма.

С тяхна помощ се пренесох в 14 различни свята – кой по-познат, кой напълно различен. С умението на истински магьосник на думите Любомир Николов е уловил характерното за приказните традиции на близки и далечни народи и го е вплел в своите вълшебни истории. Приказните резултати са забележителни, а сборникът може да зарадва всеки тип приказколюбители. Традиционалистите ще останат очаровани от българската „Таласъмов побратим“ и немската „Шипчо и Шипчица“. Почитателите на истории със съвременен привкус могат да се насладят на африканската „Антилопата-звезда“ и испанската „Чудната четка на Ели“. Ако пък, като мен, обичате екзотичните истории, отгръщайте страниците направо на „Звездния табун“, омайна като монголските степи, или галещата като морски вълни хавайска приказка „Защо рибите имат перки“.

Независимо в кое кътче на света се е родила приказката обаче, съществените неща са универсални. И в тези приказки срещнах чистата любов, която е подложена на изпитание („Гръм-птица“), алчността, скъперничеството и завистта („Духът от кладенеца“, „Барболино и жабите“), които винаги си получават заслуженото (поне в приказките), добротата и сраведливостта, които често остават пренебрегнати („Сиромах Раду“, „Пастирът от Витлеем“).

Нямам съмнения, че с „Нови вълшебни приказки“ Любомир Николов добавя няколко словесни скъпоценности в поредицата „Приказна съкровищница“ на издателство „Софтпрес“, така че не чакайте по-удобен повод да превърнете децата си (и себе си) в търсачи на съкровища.

Любомир Николов е автор и на „Нови приказки от цял свят”, „Приказки любими в рими” и „Азбучни гатанки”.

„Нови вълшебни приказки“ е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2017.

Автор: Лора Филипова