Нов живот за отчислени книги с техниката оримото

Като всеки предмет, книгата се амортизира във времето. Освен книжното тяло, остарява и книжното съдържание – информацията губи давност или се пренася в интернет, преизданията обикновено идват с усувършенствани превод и полиграфия. Възможните причини за отчисляване на книга са много, но сценарият за живота й след това е най-често един – пунктът за вторични суровини. Там, където здравият разум не вижда варианти, се намесва творческият устрем. И ненужното преди се превръща в съкровище.

Алтернатива на рециклирането е т.нар. „надциклиране“ – придаването на нов облик и смисъл на дадена вещ. Един от вариантите за надциклиране на книги е чрез оримото – техника, подобна на оригами, чрез която овехтелите издания стават произведения на изкуството. Чрез малко сгъване, рязане и украсяване се създават различни радващи окото декорации – но и обемни надписи и портрети на исторически личности. Така продуктът от ръчните занимания може не просто да декорира, но и да акцентира, насочва и образова. Сближаващият елемент от съвместната дейност е също налице.

С всичко това наум, библиотекарката на НЧ „Христо Ботев – 1898“, Соня Първанова, решава да подреди нетрадиционна изложба. Тя навестява най-близката регионална библиотека – „Емануил Попдимитров“ в гр. Кюстендил – и обучава областните библиотекари да майсторят чрез оримото. Получените творби се аранжират в рилското читалище по повод неговата 125-годишнина. Изложбата е под надслов „Наслада за очите и душата“ и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура”, програма „Социално ангажирани изкуства”.

Проектът за нов живот на старите книги продължава на 22. май. На този ден Соня Първанова ще гостува в РБ „Димитър Талев“, гр. Благоевград, за да въведе 20 местни библиотекари в тайните на оримото.

„Наслада за очите и душата“ е само една от многобройните инициативи по случай тазгодишния девиз на НБС – „Устойчиви библиотеки за устойчиво общество“. Ако темата за устойчивостта е важна и за вас, ето няколко пресечни точки между четенето и екологията.

Снимки: читалищата в гр. Рила и с. Ресилово, РБ „Е. Попдимитров“