Нощта на ужасите е пълна с изненади

Страх ли ви е от чудовища? Острозъби, космати, слузести, безплътни, миризливи, ужасяващи. Те се спотайват под леглата, в сенките на дърветата, зад оградите, но особено обичат да се подвизават из книгите. Та кое дете не се бои от тези създания…и същевременно не гори от нетърпение да ги зърне и да научи повече за тях!

Тази есен издателство „Прозорче“ отваря широко вратата към потайния свят на чудовищата. Водачи на читателите са остроумната Меритцел Марти и Хавиер Саломо, чието дело са закачливите илюстрации. Няма място за тревоги, защото на страниците ви очакват едни доста весели страшилища, които искат само едно – да празнуват!

„Горди, че са ни изкарвали акъла през цялата година, карали са ни да настръхваме от страх и да сънуваме кошмари, те се срещат, за да се поздравят за добре свършената работа и да отворят купища уникални подаръци.“

Наближава Световната нощ на ужасите и чудовища от близо и далеч получават своите покани за важното събитие. Вълнението им е огромно, а търпението – на привършване. Когато настъпва дългоочакваната вечер, всяко от тях пристига, въоръжено с чар, неповторимо присъствие и тайна парола: „Захаросани деца и отровни ябълки!“. Празненството е съвършено и чудовищата могат да се насладят на спокойствие и апетитни лакомства, например хайвер от червени мравки, торта с пилешки крака, коктейли с катран и канализационна пяна и много други редки деликатеси.

Точно в полунощ настъпва времето за любимото занимание на всички – разопаковането на подаръци! Даровете са подбрани с внимание и вие можете да надзърнете и видите какви са те.

За Вълка:

Еликсир „Козя мама“. Мигновено ще направи гласа ви с три ноти по-висок. (С прополис и мащерка.)

За Трола:

Бебе трол. Плаче и удря със силата на чук всеки път, когато стиснете ръката му. Дайте му шишето с развалено мляко и ще видите как ще се успокои. Играчка за развиване на емпатията.

За Мумията:

Лабиринт. Традиционна древноегипетска игра с живи скарабеи. (Предупреждение: съдържа малки части. Не е подходяща за мумии под 300 години.)

За Призрака:

Костен ксилофон, който свири сам. Много разстроен. Звукът му причинява страдание и безспокойство. Спокойствието свърши!

В края на вечерта неотворен остава само един подарък. Наглед малък и невзрачен, той съдържа най-чудесната изненада. От кого ли е? Шшшт, не разпитвайте, а разгърнете книгата и разберете сами кой обича толкова много чудовищата.

Макар „В нощта на ужасите“ да е адресирана към деца на 5-6 години и нагоре, не съм убедена, че тази възраст е подходяща аудитория за нея. Илюстрациите са живи, динамични и примамливи, а капачетата на подаръците превръщат четенето на книгата в игра, на която малчуганите безспорно ще се насладят. Закачливият и дяволит хумор на авторката изобилства от толкова много препратки и непознати думи, че по-малките деца трудно биха схванали цялата й шеговитост. От друга страна, именно заради това „В нощта на ужасите“ е страхотно забавление за цялото семейство и е добър избор за четене на глас. Така не само ще си откраднете малко споделен смях, но и ще обясните на дребосъците какво е циклон, прополис, аспартам, баобаб, емпатия, мандала, токсини и какво ли още не.

Чрез закачките и смешките книгата не само развеселява децата, но и успява да ги срещне с най-големите им страхове по един лек и безопасен начин. Истината е, че много деца се плашат от чудовища, а нашето „те не съществуват“ не действа успокоително. Някъде там едно гласче нашепва „ами ако…“. „В нощта на ужасите“ дава възможност на малките читатели да изговорят и преработят тревогите си, да погледнат на кошмарите от друг ъгъл, да не надсмеят над страхотиите. Включете се и вие!