Номерът с въжето не минава при Флавия де Лус

Алън Брадли е от писателите, които владеят до съвършенство умението да създават силни, завладяващи и изключително интересни сюжети. Героите му са толкова достоверни, че очакваш да ги срещнеш на улицата, ако се върнеш назад във времето и попаднеш във викторианска Англия. Безспорно Флавия де Лус, героинята му със страст към химията и детективските разследвания, си остава една от любимките ни.

В „Сладкото на дъното на пая” (AMG Publishing) 11-годишната Флавия де Лус разкрива успешно първата си криминална загадка. Както услужливо е забелязал един неин сънародник – „Апетитът идва с яденето”, затова присъщото й любопитство, наблюдателност и остър ум я забъркват и в следващия случай, надлежно описан в „Номерът с въжето“.

Отначало не си личи, че случайното пристигане на пътуващия „Куклен театър на Порсън” ще се превърне в криминален случай. Просто раздрънканата каравана на Рупърт Порсън и асистентката му Ния се разваля точно в Бишъпс Лейси. Съвсем естествено тъкмо Флавия първа се запознава с тях, а викарият ги кани да изнесат две куклени представления в енорийската зала, докато чакат ремонтът на возилото им да приключи.

Около Рупърт и Ния витае някакво неясно чувство на потайност и неискреност, а внезапната смърт на г-н Порсън ще даде повод на полицията и Флавия да се разровят малко по-дълбоко. Разплитането на този случай ще върне подрастващата кандидат-отровителка и всички нас пет години назад във времето, но аз ще оставя на автора Алън Брадли да ви отведе до там.

Малката фурия де Лус ще проведе собственото си разследване в нейния типичен стил. Яхнала вярната Гладис (стар велосипед), тя ще се вре тук и там, ще води уж незначителни разговори с хора от селото и ще прави по някой и друг опит в химичната си лаборатория. Този път освен с обичайните препятствия (разсеян баща-филателист с имотни проблеми и две ужасни сестри, които не пропускат случай да я тормозят), тя ще трябва да се съобразява и с тираничната си леля Фелисити, която за всеобщ потрес пристига на гости в имението Бъкшоу.

Ако сте харесали „Сладкото на дъното на пая”, „Номерът с въжето” ще ви осигури още от познатото удоволствие. Разследването е все така щедро поръсено с резултатите от заниманията на Флавия с отрови и забавните й констатации за живота. Накратко: прочетох и получих точно каквото исках!

Още отзиви за мистериите на Флавия де Лус: “Сладкото на дъното на пая”“Номерът с въжето”, “Червена херинга без горчица” и „Преследвана от сенки”.