Никълъс Джон Фрит е първия носител на Klaus Flugge Award

Илюстраторът Никълъс Джон Фрит е първия носител на Klaus Flugge Award, която се връчва за най-вълнуващ дебют в илюстрирането на книжки с картинки, съобщи The Bookseller. Фрит получи отличието за книгата си Hector and Hummingbird (Хектор и Колибри), която разказва за очилата мечка и нейния шумен най-добър приятел.

Илюстраторът сподели, че в основата на образа на Хектор е съпругата му, макар при рисуването на мечката да бил повлиян от експонатите в Музея по естествена история в Тринг.

Британският илюстратор и автор Крис Ридъл, който бе член на журито, казва:

“Краткият списък включваше имената на 6 умели и талантливи илюстратори, но „Хектор и Колибри“ е нещо специално. Бяхме особено впечатлени от начина, по който Никълъс Джон Фрит създава образите на Хектор и Колибри чрез илюстрациите си, при което взаимоотношенията им изглеждат напълно убедителни. Това несъменено е много стилна книга, но това, което ни спечели е изграждането на образите. Децата ще обикнат тези герои. Това е книга със сърце.“

Наградата Klaus Flugge Prize бе създадена по рано тази година от издателство Andersen Press, за да отбележи 40-годишнината от основаването му от Клаус Флюге. Сред членовете на журито бе и илюстратора Тони Рос, известен у нас с илюстрациите на книгите на Дейвид Уолямс „Бабата бандит“ и „Момчето с роклята“, както и поредицата „Ужасния Хенри“ на Франческа Саймън.