Нещата, които трябваше да знам

Един от нашите четящи тийнейджъри – Димитър Койчев – е силно впечатлен от „Нещата, които трябваше да знам“ (изд. Orange books) на Клер Лазебник. Ето какво го впечатли.

Какво трябва да знам преди да прочета това ревю?

  1. Да си различен, е най-нормалното нещо на света!
  2. „Феминистът е човек, който вярва, че жените трябва да имат равни права. Така че или си феминист, или си идиот.“

Клоуи Мичъл е най-популярното момиче в гимназия в Лос Анджелис и е твърдо решена да намери гадже на по-голямата си сестра, Айви. Айви е на двадесет и две години и посещава клас за деца със специални образователни потребности, защото е аутист. За жалост на семейство Мичъл, това е последната година, в която Айви може да посещава класа и след това ще се наложи някой да се грижи за нея вкъщи, а това е невъзможно. Точно затова за Клоуи е важно да намери гадже на сестра си, което да е от нейния клас, за да разбира проблемите й.

Когато Клоуи разпитва Айви за момчетата в класа й и дали случайно тя не си пада по някое от тях, момичето споменава доста често едно име: Итън Фийлдс. Клоуи е сигурна, че това е момчето за сестра й и им уговаря среща в мола. Когато обаче Итън и Айви се срещат, Клоуи разбира, че братът на Итън е Дейвид Фийлдс – момчето, което тя не може да поняся в училище и с което постоянно се съревновават за нещо. Въпреки това, седемнадесетгодишното момиче не се отказва от идеята да уреди гадже на сестра си и е напълно убедено, че това трябва да е Итън. Затова се примирява с мисълта, че ще прекарва време с Дейвид, докато Итън и Айви са заедно, защото те се притесняват да останат насаме. Но докъде ще доведе това? Дали Клоуи ще промени мнението си за Дейвид?

Клоуи обаче не знае някои неща за семейството и приятелите си и заради това, въпреки добрите си намерения, забърква каша, която после трудно ще поправи. Благодарение на тази бъркотия тя осъзнава истини, които досега е смятала за маловажни, и си отваря очите за подробности, които не е забелязвала. Разбира колко шарена може да е любовта и колко е приятно да се довериш на някого напълно. Но ще успее ли да запази старите си приятели, които почти изцяло е забравила покрай историята със сестра си и Итън?

В днешния свят има много неща, които не знаем, като „Съществува ли ЗОНА 51?“, „Има ли извънземни?“ или „Кой е построил пирамидите?“. Романът на Клер Лазебник, „Нещата, които трябваше да знам“, обаче, е книга за простичките и глупави въпроси от ежедневието ни: „Има ли мляко в хладилника?“, „Колко е часът?“ и така нататък.

Според мен за всеки човек е полезно да прочете тази книга в някакъв момент от своя живот, защото благодарение на нея може да преоткрие както себе си, така и близките си и може да си даде сметка за важните неща в живота, колкото и незначителни да изглеждат те. Без съмнение мога да кажа, че това е една от най-хубавите книги на Orange Books.

Още ревюта от четящи тийнейджъри можете да намерите в рубриката ни „Бели врани“.

Автор: Димитър Койчев