Немските деца посрещат новата година с Мария Донева

Колко ли приятно е новата година да дойде не как да е, а с шейна от рима! За 10 000 деца 2024 г. ще започне именно така – защото там, на месец януари в календара, ще ги очаква творба от поетесата Мария Донева.

Всяко лято най-голямата детско-юношеска библиотека в Европа, Internationale Jugendbibliothek – München, изготвя календар със стихове и илюстрации от най-вълнуващите детски книги по света. В новия брой откриваме и „Тигърът на седемте мазета“, който говори два езика – звънливия български на Мария Донева и „вкусния“ немски на Андреас Третнер. Закачливата илюстрация е на Елица Сърбинова, а откъсът е от „Нетърпение в кутия“ (изд. „Жанет 45“).

„Нетърпение в кутия“ не е случайна книга – тя е сред носителите на печат за качество „Препоръчано от фондация „Детски книги“ в селекцията на верига книжарници „Orange“. Разказвали сме за нея тук.

Като продължение (или предистория) на щастливата новина е редно да споменем, че много български съкровища отдавна допълват архива на Международната библиотека. От 2015 г. насам екипът на „Детски книги“ изпраща към Германия ежегоден колет с всички книги, номинирани за Национална награда „Бисерче вълшебно“ през съответния период. Библиотеката включва част от тях в престижния каталог White Ravens и се грижи да получат полагаемото внимание и възхищение от чуждестранните публики. Ето кои са изданията, с които сме познати на Запад:

Какво знаете за българските книги, поели към IJB през 2022 г.? Припомнете си най-важното от този линк.

А какво ви е известно за самата детскокнижна библиотека? Разгледайте я обстойно през очите на Мая Дългъчева.

Снимки в статията: Манол Пейков и юбиления каталог на „Детски книги“