НЧ „Неофит Бозвели-1928“ отбелязва 90-та си годишнина с майски концерти „Читалище на открито“

Столичното НЧ „Неофит Бозвели-1928“ празнува своята 90 годишнина през целия месец май с поредица концерти с много песни, танци, четене, арт занимания и спорт под надслова „Читалище на открито“. Първият от концертите е тази неделя, 13 май, от 16:00 часа в градинката на улиците „Баба Тонка“ и „Григорий Цамблак“.

„Идеята за концертите „Читалище на открито“ се зароди в началото на 2017г. Чрез тази инициатива екипът на читалището цели да достигне до хората в квартала, да обогати културния живот и да привлече нови приятели за своята кауза.

Четирите концерта, които проведохме през 2017-та показаха, че идеята се приема много добре от жителите на Левски, Левски В и Левски Г. Стремим се да залагаме както на традициите народни танци за деца и възрастни, така и на атрактивни неща за децата като брейк танци и четене на детски книги от български и чужди автори – нови издания с атрактивни илюстрации.

Концертите през тази година са свързани и с 90 годишния юбилей на читалището, като се  стремим да надграждаме с по-добра сцена, озвучаване и гости. „,

 

разказва читалищният секретар Борис Самаринов.

Той и неговите съмишленици са подготвили разнообразна програма:

  • изпълнения от музикалните школи на читалището, групи от „Драго дръм скул“, деца от център за изкуства Art Libitum
  • изпълнения на деца от школите по латино, брейк и народни танци
  • арт работилници с деца от школите на читалището, театър „Цвете“, арт центъра на фондация „Конкордия“
  • четене на приказки на открито, лекция за родители „Как да четем на нашето дете“ с помощта на фондация „Детски книги“
  • открит урок по айкидо
  • размяна на книги в библиотека на открито – донесете книгите които вече сте прочели и ги заменете с други

Следващите 2 концерта са на 20 и 27 май, съответно в градинката на улиците „Велбъжд“ и „Поп Грую“ и градинката зад бл.9 ж.к. Левски Г.

НЧ „Неофит Бозвели-1928“ бе отличено като най-активно читалище в шестото издание на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2018, затова екипът на фондация „Детски книги“ избра концерта на 20 май, за да изтегли наградите от томболата сред 9447-те деца, гласували за наградата, и да обяви печелившите участници в посланическата кампания „Активните бисерчета“ 2018.