10 чудати коледни традиции по света

Коледа се отбелязва от християните по целия свят, но различните народи имат свои уникални коледни традиции и обичаи. Някои от тях са толкова отдалечени от нас и звучат толкова екзотично, че направо ни се струват странни. Представяме ви най-необикновените начини да се отпразнува Рождество:

> Коледен банан (Индия)

Християните в Индия (2,3 % от населението, или 25 млн. души) празнуват Коледа като останалата част на света – с празнична трапеза, подаръци, коледно дърво…с една малка разлика.

В Индия няма ели, затова индийците украсяват бананови или мангови дръвчета и използват листата им, за да декорират домовете си.

> Гадаене по обувка (Чехия, Словакия)

В Чехия и Словакия има интересен обичай на 25. декември. За да разберат кога ще се задомят, чехите (и словаците) застават с гръб към вратата и хвърлят обувката си през рамо в коледния ден. Ако пръстите на обувката сочат към вратата, значи, че притежателят й скоро ще се ожени.

> KFC и сметанова торта (Япония)

Коледа не e национален празник в Япония, но по традиция на този ден японците се отправят към американската верига за бързо хранене KFC, за да си купят “коледно пиле” (Christmas Chicken). Всяка година на Бъдни вечер KFC поставя рекорди по продажби в страната на изгряващото слънце.

На Бъдни вечер японците задължително трябва да имат коледна торта на трапезата си.

Красивият сладкиш с бита сметана, шоколад и ягоди се поръчва месеци по-рано.

> Да идем на гробищата (Финландия)

Финландските семейства обикновено посещават гробовете на предците си на Бъдни вечер, за да запалят свещ в памет на починалите. Много гробища имат специално място, където може да се запали свещ за хора, погребани другаде. В Хелзинки около 75% от семействата спазват този обичай, така че властите осигуряват специални мерки за контролиране на трафика.

Друга екзотична традиция във Финландия е цялото семейство да отива на сауна, за да седнат след това чисти на масата.А на обяд финландците хапват специална традиционна каша със скрити бадеми в нея и който намери бадем, т рябва да изпее песен.

> Пламтяща коза (Швеция)

През 1966 г. 13-метрова фигура на коза от слама е издигната в Стокхолм. В полунощ на Бъдни вечер козата е запалена, което не било по първоначален план. Оттогава градските власти всяка година правят сламената коза и тя всяка година се превръща в огромен факел. Паленето на коледната коза е обявено за престъпление и се преследва от закона.

> Необичайни гирлянди (Украйна)

Вместо блестящи орнаменти и гирлянди, украинските коледни елхи са покрити с изкуствени паяци и паяжини. Защо е този ексцентричен вкус?

Според местния фолклор една бедна жена не могла да си позволи да украси коледното дърво в дома си. Но в коледната сутрин, когато децата й се събудили, видели дървото покрито с паяжини, а щом слънцето изгряло нишки се превърнали в злато и сребро.

Смята се, че видиш ли паяжина сутринта на Коледа, ще имаш късмет.

> Пудинг на желанията (Великобритания)

Коледен пудинг се поднася в деня на Коледа във Великобритания. Начинът на приготвяне на сладкиша е специален. По традиция всеки член на семейството (особено децата) разбърква сместа по посока на часовниковата стрелка и си намисля желание. В пудинга може да се сложи монета, пръстен и напръстник, които вещаят богатство, късмет в брака и късмет в живота за този, който намери предмет в своето парче.

> С брада на 40 градуса (Австралия)

В Австралия Коледа често се празнува на плажа при температура на въздуха от около 40 градуса. Австралийците имат обичай да стоят будни през празничната нощ в градините си или на плажа под светлините на свещи и факли.

Стар австралийски обичай всяка година събира хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе.

Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ. Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели.

> Коледна пинята (Мексико)

От 16. до 24. декември в Мексико се провеждат коледни фестивали, с които хората честват раждането на Исус. През всеки ден от фестивалите, хората посещават своите съседи от къща на къща, наподобявайки пътуването на Йосиф и Мария. По време на посещенията, се счупва традиционната коледна пинята със седем върха, които символизират седемте смъртни гряха.

> Скрийте метлите (Норвегия)

Според норвежкия фолклор в навечерието на Коледа вещици се показват и летят в небето. Както знаем, основно транспортно средство на вещиците е метлата. Затова норвежките семейства крият всички метли и уреди за почистване, които имат дълги дръжки…И вещиците се поставени в патова ситуация.

Автор: Цветомира Дукова