Научи всичко за коледните обичаи, докато оцветяваш!

Поредицата на изд. „БГ Книга“ за съкровищата на България е иновативен начин, чрез който малчуганите могат да научат повече за исторически обекти, традиции и обичаи – при това съвсем без усилие, просто докато оцветяват. Изданията са двуезични и са подходящи за подарък на чужденци, а подбраната информация е полезна и често позабравена дори от възрастните.

„Коледните обичаи: оцветяване, рисуване, любопитни факти“ представя на малките читатели зимните празници. Докато оцветяват приятните картинки на българи с народни носии, изпълняващи различни дейности от бита или от народния календар, децата ще прочетат за Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, Васильовден, Зимния Кръстовден, Йордановден, Ивановден и Бабинден. С по няколко изречения съставителите на книгата са дали най-важната информация за празниците, за поверията и ритуалите. Текстът е на достъпен език и авторите не са пропуснали да въведат читателите в традиционните за българина от едно време дейности, които днес не са често срещани (какво са отглеждали, как се е правел хляб, защо е било важно да е здрава годината и т.н.).

Освен най-важната (и най-интересна) информация за празниците, обредите, бъдника и украсяването на елхата, в книгата е включен и раздел „Знаеш ли, че…“. Любопитните факти и поверия, включени в него с по 1-2 изречения, са малко познати и на възрастните. Ето и един пример:

Знаеш ли, че… нашите деди вярвали, че новата година започва на Игнажден, а не на 31 декември. Тогава нощта е най-дълга, а денят – най-къс. Но след това лека-полека започва да нараства.“

или

Знаеш ли, че… според поверията на този ден (Зимен Кръстовден) животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг, за да се пречистят и да потекат отново. В Родопите смятат, че в тази нощ ветровете се бият помежду си.“

Освен информация и картинки за оцветяване, в книгата са предложени и задачки за рисуване, които ще позволят на децата да преценят дали да спазят традициите, обяснени на съответната страница, или да включат в картините онова, които те самите познават. Ще ми е интересно дали елхата ще е украсена с пуканки и шишарки вместо традиционните за наши дни топки. 🙂

Ако детето ви се е запалило по традициите, не пропускайте да го зарадвате с другите книги от поредицата на изд. „БГ Книга“ – „Български крепости: оцветяване, рисуване, любопитни факти“, „Разходка в София: оцветяване, рисуване, любопитни факти“, голямата книга „Български народни носии и шевици: творчески занимания за деца“ и двете малки книжки за оцветяване „Български народни носии:малка книга за оцветяване“ и „Български народни шевици:малка книга за оцветяване“.

 

В книгата „Български крепости: оцветяване, рисуване, любопитни факти“ съставителите ни изпращат на пътешествие до най-интересните крепости на територията на България. Докато оцветяват, малчуганите ще научат както за най-посещаваните и известни обекти като Царевец, Асенова крепост, „Баба Вида”, Шуменската крепост, Белоградчишката „Калето”, така и за по-малко познатите Меджиди Табия, Букелон, „Камилите”. В книгата е включена карта с местоположението на крепостите и времева скала за построяването им. Вижте повече за книгата в ревюто на Лора Филипова.

„Разходка в София: оцветяване, рисуване, любопитни факти“ също включва оцветявки и информация за някои от най-забележителните обекти на територията на столицата. Кратките данни за съответния обект ще събудят интереса на малчуганите, а защо не и желанието да посетите сградата, за да бъде оцветена после така, както изглежда в действителност? Съставителите са предложили и голяма цветна карта, на която са нанесени съответните обекти. Това решение е чудесно, защото предлага възможност да научите детето си да се ориентира по карта – умение, което все по-малко млади хора владеят.

Може би най-впечатляващата част от поредицата е голямата книга „Български народни носии и шевици: творчески занимания за деца“. На цели 216 страници са събрани рисунки на автентични народни носии и шевици от седемте фолклорни области на България. Във всеки раздел, посветен на съответната област, малките художници ще открият любопитна информация за различни обичаи (кукерство, „Пеперуда“, нестинарство), цветови схеми за оцветяване на шевиците и носиите, любопитни факти – например с какво са се оцветявали платовете или що е това „пафти“. Сложните орнаменти на шевиците са представени и като контури, и оцветени, а възможността децата да измислят свои шевици превръща книгата в страхотно преживяване.

Допълнение към нея са двете мънички книжки „Български народни носии:малка книга за оцветяване“ и „Български народни шевици:малка книга за оцветяване. В тях са представени по няколко модела носии/шевици. Естествено, богатата информация, налична в голямата книга, тук липсва, но пък книжките са чудесен начин да спечелите любопитството на малчугана в посока търсене на повече данни за традиционното облекло на българите от едно време. Според мен тези книжки могат да бъдат чудесно комбинирани с посещение в местен етнографски музей, където да събудите търсаческото настроение, издирвайки сред експонатите показаните за оцветяване носии и шевици.