Нашествие на пингвини в Чешкия център

Екипът на „Таймлайнс“ е известен с нестандартните си книжни премиери. Наместо с обикновен разговор за новоизлязло заглавие, издателството ни печели с театрални етюди, работилници за цианотипия, сглобяване на индиански палатки…Верни на стила си, „Таймлайнс“ ни канят на пингвинска среща в Чешки център. На 12. декември от 18:00 ч. ще послушаме от великолепната „А като Антарктида“ и измайсторим няколко антарктически обитатели.

„А като Антарктида – Поглед от другата страна“ следва линията на енциклопедии като „Еверест“ и „Големият бариерен риф“. Също като тях, тя е достъпно написана, богато илюстрирана, пълна със слабоизвестни факти и смайващи инфографики. Освен от илюстрации обаче, тя прелива от снимки, колажи и идеи, събрани от писателя и художник Давид Бьом. Книгата е носител на най-престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера“, на „Златна лента“ в категорията „Литература на фактите за деца и младежи“ и на отличието „Deutscher Jugendliteraturpreis“. Българското издание излиза с превода на именитата бохемистка д-р Росина Кокудева.

Антарктида е последният открит и все още най-слабо познатият континент. Сцена на различни истории, утвърждаващи вечното желание на човека да опознава и преодолява лимитите си. Днес тя повдига тревожни въпроси за това дали светът около нас се променя, или само нашето виждане за него. Напомня ни, че няма много места по света, където видът ни да не е бил – но и че това е прекрасно, защото

можем да открием всичко наново, да го видим по начин, по който не сме го виждали преди.

Сериозни послания, поднесени по непринуден начин – тъкмо това очакваме и от събитието идния вторник. Ако имате откривател у дома, може би тази премиера би била чудесен подранил подарък за него.

Подгответе се за работилницата с тези 5 истории за пингвини, които очароват и разсмиват.