Нарисувай си „Мечта“

Книгите на Евгения Войнова са истински празник. Те предлагат на малки и големи красиви картини, съчетани с изумително добри текстове в мерена реч (предимно), внимателно поднесени послания, много вдъхновение и щипка обич за разкош.

След „Цветна бъркотия“, „Матея“, „Давид“ и „Сто жаби“, дългоочакваната й нова книга, „Мечта“, ще се появи в края на май. Отново с логото на изд. „Давид“ и с познатото безкомпромисно качество, тя ще поведе малки и големи по пътя на мечтите.

„Мечокът, без дори да знае, създаден беше да мечтае.“

Една сутрин мечокът се събужда с желание да рисува. Пред очите му се появяват изложба, публика и слава. Тези блянове го отвеждат в магазина на Маестро Хипо – известен местен художник.

Той помага на начинаещия художник с голяма мечта да се сдобие с всички необходими художнически материали – статив и платна, рамки и четки, тубички с бои и палитра.

Оборудван както подобава, мечокът си търси обект за рисуване. От дървото над него се появява един малък, зелен и леко нахален хамелеон.

„Пред погледа му изумен, объркан, даже притеснен,

увисна като счупен клон един зелен хамелеон!“

Хамелеонът бързо се превръща в модел, ала мечокът непрекъснато трябва да рисува отначало. Главата синя ли е или кафява? Или лилава? А краката в какъв цвят са? Накрая се оказва, че платното е нашарено с всички цветове от тубичките с бои, но на картината няма никакъв хамелеон.

Силното разочарование на мечока от тъжния резултат е напът да го откаже от мечтата да рисува. За щастие, хамелеонът почуква на вратата и, като се извинява за неуместната си шега, запознава героя с най-подходящия модел – пъстроцветна пеперуда.

Какво става накрая? Мечтите се сбъдват, разбира се!

„Навън отиде да се труди

и да рисува пеперуди!“

„Мечта“ (изд. „Давид“) е поредната книга за обичане, сътворена от Евгения Войнова. Майсторското владеене на римата и ритъма гарантират, че историята ще прикове вниманието и на най-малките, макар най-подходящата публика да е от 4 години нагоре. А като писател Евгения наистина заслужава адмирации, защото успява да създава стойностни текстове, като спазва педантично правилата за писане на стихове.

Езикът, който Войнова използва, не е натруфен и излишно претенциозен. Не е обаче и ненужно опростен, за да се хареса на определена възрастова група. Умението за баланс при подбора на думи в книгите за деца винаги прави впечатление. В „Мечта“ той е налице, макар на пръв поглед да не се забелязва (точно в това е и тайната, разбира се).

Красивите илюстрации, великолепното съчетаване на цветовете и нежните образи на героите възпитават окото на читателя в естетика и показват ясната разлика между красота и кич. Естетическият вкус трябва да се възпитава от най-ранна възраст с предлагането не на каквито и да било шарени книжлета, а на майсторски илюстрирани книги.

Посланието на автора е ясно за възрастния: мечтите се сбъдват, но е необходимо усилие на волята, търпение и здрав труд. Децата, които прекарват времето си предимно в мечтаене, могат да проследят въодушевлението и разочарованието на мечока и постепенно да оформят в главите си онзи план, необходим за превръщането на мечтите в реалност.

„Мечта“ проследява и раждането на художника – вероятно защото това е сбъднатата мечта на самата Евгения Войнова. Силното й желание да „предаде занаята“ проличава не само в общия план на историята, но и в детайлите: авторката деликатно въвежда основните материали и пособия, нужни за началото на художническата кариера. Тубички с бои, палитра, четки, хартия и картон, статив с платно, рамки – докато слушат, децата вече кроят планове какви да бъдат следващите им игри и играчки. Тези планове могат да се осъществят още в края на книгата, където е скрито предложението да нарисуват своята мечта.

Споделено

Ако можехте да надникнете в дома ми, когато предстои да излезе нова книга на Евгения Войнова, пред вас ще се разкрие следната картина: бащата (45+), двете деца (17+ и 5+) и кучето са се сгушили, сдържали са дъха си и тръпнат в очакване да започне голямото четене. Екранът на компютъра се отваря и от него изригва експлозия от цветове, съчетани с прочита на поредната чудесна история.

Тишина продължава до последната дума, но напрежението в стаята се покачва след всяка страница, докато накрая не изригва в широки усмивки и насълзени очи. И молби за прочит отначало. Досега не сме попаднали на книги от друг автор, които да успяват да обединят читателските интереси на цялото семейство. А след това започва голямото чакане книгата да излезе от печат и непрестанните въпроси: „Пристигна ли?“.

Подозирам, че Евгения Войнова владее специална магия, с която е оплела в невидима нишка и най-малките, и най-големите у дома. След прочита (около 22:30 ч) синът ми става и подготвя художническите материали, готов да рисува. Баща му (предан почитател на Евгения) се изнервя, че няма да получи достъп „да си прочете още няколко пъти“. А аз отмятам мислено свършената работа при осъществяването на моята лична мечта, защото всеки от нас може

„да сбъдне всички мечти, мечтища и мечтички.“

Книгата можете да поръчате от сайта на Евгения Войнова.