Напусна ни Дейвид Маккий – бащата на слона Елмър

Светът се сбогува с британския писател и илюстратор на детски книги Дейвид Маккий, съобщава онлайн изданието на Spiegel. Бащата на обичания от децата кариран слон Елмър почина на 87-годишна възраст, завещавайки ни над 50 стоплящи сърцето истории.

С историята за карирания слон Елмър британският илюстратор Дейвид Маккий създава класическо произведение, чрез което теми като различността, изключването и уважението могат да бъдат поднесени дори на децата в предучилищна възраст.

Дейвид Маккий със своята най-известна и обичана книга. Снимка: Colin McPherson / Corbis / Getty Images

Идеята за неговия най-известен персонаж хрумва на Маккий след расистки инцидент, на който става свидетел със семейството си. „Елмър, карираният слон”, както гласи заглавието на книгата в оригинал, се появява за първи път през 1968 г., но скоро издателят фалира. Преработена версия излиза повторно след повече от 20 години. Оттогава насам Маккий посвещава на очарователния персонаж 29 от своите книги, които са преведени на над 60 езика.

Елмър е познат и на българските читатели благодарение изд. „Жанет 45“, чийто екип отпечатва шест от посочените книги. През 2017 г. българските деца за първи път отбелязаха Елмъров ден, който е традиция в много страни по света.

Карираният слон е само един от многобройните герои, на които възпитаникът на Плимутския колеж по изкуствата дава живот. Сред останалите са „Крал Роло“ и „Г-н Бен“.

През 1980 г. Маккий издава поредната си детска книга със силно послание. Тя се нарича „Не сега, Бернард”, а сюжетът й е плашещо познат: Всеки път, когато малкият Бернард иска нещо от родителите си, те го отпращат, защото имат други неща за вършене. Това се случва и когато той съобщава, че в градината седи чудовище…

През 1987 г. Дейвид Маккий получава Немската награда за младежка литература за „Ти започна! Не, ти!“ – разказ за един спор и последвалото разбирателство. През 2006 г. той е номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен”, а пет години по-късно бива удостоен със званието „доктор хонорис кауза“ на Плимутския колеж по изкуствата. През 2020 г. му е присъдена Наградата за цялостен принос на Book Trust.

Маккий ще остане в паметта на стотици хиляди деца и техните родители със своите истории за ценността на индивидуалността, любопитството, толерантността и приятелството.

В статията са използвани материали на Spiegel.de в превод на Гергана Димитрова.