Направи си сам приказка

Част от вас вероятно си спомнят за изключително идейната игра „Направи си сам приказка“, вдъхновена от „Граматика на фантазията“ на Джани Родари. Първата й версия излезе през 2012 г. с игрално поле и помощни карти, събрани в дървена кутия. Днес отново можем да развихрим въображението си и сътворим безброй приказки с новото издание на играта, отново от Зорница Христова и изд. „Точица“.

Между двете издания има безспорни прилики, но и редица разлики. Като това, че играта вече е в картонена кутия, също толкова удобна и още по-красива. Още с отварянето сте готови да се потопите във фантастични светове. Очаква ви помощно поле, което визуализира най-важните елементи от всяка приказка (завръзка, перипетии, кулминация, развръзка). По този начин приказкотворците разполагат със структура и ясен „план“ за писане, както и с подсказки.

В кутията ще намерите и тесте с 21 цветни и симпатични карти, колкото забавни, толкова и въздействащи. Няма как да бъде другояче, защото визията на цялата игра и самите карти са рожби на Миглена Папазова. На тях са нарисувани също ключови елементи и персонажи, срещани в повечето приказки. В настоящото издание са запазени голяма част от опорните точки от първата игра (тогава 20 на брой), като някои са заменени с други, например „История в историята“, „Невиждан звяр“ и „Фалшив герой“.

Разбира се, картите могат да се използват съвсем буквално с ясното си значение („Пътуване“, „Чудна страна“…), но те са и врати към много по-богати светове. Пътуването може да бъде свързано с предвижване в пространството, но би могло да представлява и завръщане в миналото, стъпка в бъдещето или надзъртане в себе си. Битката може да е реалистичен сблъсък между армии или герои, но може да е и противоборство между доброто и злото или победа над личен страх. Вариантите са безбройни, а създадените приказки растат и се оформят според възрастта, опита, желанието и фантазията на децата.

В кутията е включена малка книжка с насоки за игра. Не можем да ги наречем „правила“, тъй като за творческия процес са характерни свободата и откритите хоризонти. Те са по-скоро вид инструкции, които носят улеснение на начинаещите съчинители. По-необикновена и отличителна за настоящото издание е книжката с Предизвикателства за напреднали. В нея е събрано изобилие от идеи за писане и измисляне. Част от тях са заразително смешни, но по-важното е, че внушават на творците чувство за лекота и необвързаност, желание за заиграване с думи, стилове, послания.

„Училищно: Косе! Погледни ме, като ти говоря! Какво е това под тебе? Какво е това, те питам? Така ли се прави гнездо? Искам сега да го разглобиш и да го направиш отначало десет пъти. Това яйце го остави при мене.“

„Направи си сам приказка“ може да се играе по начина, по който е замислена да се играе – самостоятелно, семейно или с приятели. Тя обаче е чудесен инструмент и в други ситуации. Детето ви ще я използва за изходна точка при писането на съчинение/разказ за училище, а детските психолози и логопеди ще видят в нея удобен инструмент за работа. Учителите пък биха могли да използват играта, за да насърчат учениците да четат; да развият езиковите им умения; да сплотят класа.

Ако още не сте убедени, че вие и/или детето ще се справите със задачата да измислите сами заплетени сюжети и приказни светове, не пропускайте да прочетете окуражителното писмо в кутията! Запечатано с истински восъчен печат, то ще ви разкрие една важна тайна – не е важно дали творбите ви ще са достойни да бъдат публикувани. От значение са само забавлението, потапянето в езика и фантазията, желанието да споделим.