Най-красивите приказки от 1001 нощ

Историята на Шехеразада и нейните животоспасяващи приказки, разказвани в продължение на 1001 нощ, са добре известни на малки и големи читатели. Великолепното издание „Най-красивите приказки от 1001 нощ“ (изд. Лабиринт) включва само 3 от тях, но има потенциала да се превърне в любима книга на децата заради превъзходните илюстрации на Олга Дугина.

„Али Баба и четиресетте разбойници“ е една от най-познатите и обичани приказки и едва ли има дете, което да не е слушало или чело със затаен дъх за перипетиите на бедния Али Баба. Подобно е въздействието и на „Конят от абаносово дърво“, в която историята преминава през безброй обрати преди истинската любов и справедливост да възтържествуват. „Приказка за магарето и вола“ е съвсем кратичка (според ориенталските стандарти) и по-малко известна, а насоката, която взема към края, е доста изненадваща за мен като жена от 21. век.

Това, което отличава книгата от многобройните други интерпретации и издания на Шехеразадините истории, са пленителните и по ориенталски пищни илюстрации на Олга Дугина. Стилът им е в идеално съответствие с духа на източните приказки. Ярките цветове, характерното облекло, безбройните интригуващи подробности и разточителните орнаменти ще ви карат да ги разглеждате дълго, внимателно и многократно.

Олга Дугина е руска художник-илюстраторка (от 1989 г. живее и работи в Германия), която често работи в екип със съпруга си Алексей Дугин. Известни са с това, че правят задълбочени проучвания на епохата, облеклото и бита за книгите, които илюстрират. Това е и една от причините работата по един проект обикновено да им отнема около 2 години. Този характерен подход към работата личи и в илюстрациите на „Най-красивите приказки от 1001 нощ“. В тях са вложени много време, мисъл и труд.

Талантът на Олга вече е световно признат. От 2002 година тя преподава в Художествената академия в Щутгарт. През същата година двамата с Алексей получават покана да работят като художник-постановчици на филма „Хари Потър и затворникът от Азкабан“, която приемат. През 2007 година пък Дугини са отличени със Златен медал от Асоциацията на американските илюстратори за илюстрациите им на приказката на братя Грим „Храбрият шивач“.

„Най-красивите приказки от 1001 нощ“ е разкошно издание (голям формат, твърди корици, плътна гланцова хартия, поразителни илюстрации), което с удоволствие да разгръщате отново и отново и чието място във всяка домашна детска библиотека е безспорно заслужено.

“Най-красивите приказки от 1001 нощ” е поредното издание, което ви представяме в Дни на илюстрованите книги от 24 януари до 7 февруари. Книгата бе номинирана и в наградата „Бисерче вълшебно“ 2017.