Над 2000 деца се включиха в „Забавното четене“ през 2016 година

Над 2000 деца се включиха в кампанията за насърчаване на детското четене „Забавното четене“ през 2016 година, съобщиха организаторите от Аz-deteto.bg. Инициативата се проведе под мотото „Чети между редовете“ с цел да покаже на децата на възраст от 6 до 14 години колко е важно да се чете критично. 

„Най-четена книга“ от тях книга за 2016 е „Алиса в страната на чудесата“, която е отбелязана от 180 деца през изминалата година. За приза „Най-четящ град“ до последно се бориха четири града – Русе, Самоков, Своге и Видин. Титлата „Най-четящ град“ за втори път спечели Самоков, а наградата ще бъде връчена на директора на библиотека „Паисий Хилендарски“ в града г-жа Албена Ихтиманска. Русе се отличи в друга категория  – „Най-четящо училище“ стана СОУ „Васил Левски“ в дунавския град. Наградите на победителите за двата града са предоставени от Prestigio.

Елена Милена Христова от Добрич е „Най-четящо дете“ за 2016 година. Осемгодишният Росен Антонов от 4-то ОУ „Иван Вазов“ от Монтана пък стана „Най-активен млад читател“, а шестокласничката от Габрово Маринела Василева бе отличена като „Най-активен читател“ за активността и през целия период на проекта.

Кампанията „Забавното четене“ бе съпътствана от множество инициативи през цялата година – посещенията в различни градове, конкурс и работилниците по творческо писане, литературни четения със звезди в училища и други атрактивни събития в цялата страна.

От 2016 година кампанията се реализира с активното участие на цялата медийна група Investor Media Group. „Забавното четене“ работи за насърчаване на детското четене съвместно и със Столична библиотека. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016.