На какво ухае зимата?

Ароматите имат силата да извикват внезапно спомени за сезони, места и преживявания. За мен зимата е уханието на меденки, чай и истинска коледна елха. Хубавите книги също действат по този начин и малката книжка „На какво ухае зимата?” на Мая Дългъчева (изд. „Дамян Яков”) несъмнено е от тях.

Писателката споделя с малките читатели две римувани приказки и три зимно-коледни стихотворения. Те са нежни като снежни дантели, носят топлина и припомнят на големи и малки, че магията на празника не се крие в материалните придобивки.

В приказката „Коледни чудеса” ще научите дали е възможно Дядо Коледа да заспи и да забрави да занесе подаръци на децата в коледната нощ. А много ли ще му се разсърди баба Зима и какво ще обясняват на разочарованите деца? Втората приказка е завита с одеяло, с едно меченце, като мляко бяло. Чудесно звучи, нали? Бялото меченце живее на север, където всичко е снежнобяло. Това никак не му е интересно и малкото животинче тръгва към приказни земи, където слънцето гали всичко с лъчите си. Те се оказват точно толкова чудни, колкото са ги описали снежинките, а мечето дори се среща със свой двойник, но с кафяво кожухче. Има обаче и неща, които снежинките не са казали. Например, колко силно може да пече слънцето… Какви настроения лъхат от трите стихотворения, включени в книжката („На какво ухае зимата?”, „Снежен рожден ден” и „Коледна нощ”), е най-добре да усетите сами – така ще полетите най-добре на крилете на въображението и ще се пренесете във вълшебните светове, които Мая Дългъчева създава. Неин помощник в това магическо дело е и илюстраторката Кристина Йовчева.

А на какво все пак ухае зимата? Като начало, на това:

„Зимата ухае на снежинки

и златисти бабини милинки…”

За празнично настроение пробвайте и предложенията ни: „Коледна песен” по Чарлз Дикенс, „Магическият свят на Дядо Коледа”„Вълшебната шейна”, „Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа“, „Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията“„Желанието на Дядо Коледа“, „Честита Коледа, мишлета!“ и „Коледна звезда“.

Автор: Лора Филипова