Мортина се гмурва в историята заради приятеля призрак

Точно преди Коледните празници Мортина и останалите симпатични герои на италианската илюстраторка Барбара Кантини се появиха на българския пазар в нова книга от поредицата за момичето зомби.

В „Мортина и приятелят призрак“ (изд. „Кибеа“) действието се развива малко преди празненството по случай Погребението на Старата година. 🙂 Докато играе с хрътката Скръбен и децата от селото или чете, Мортина непрекъснато забелязва проблясващ силует на момче. Оказва се момче призрак, което не помни как се казва и какво се е случило с него.

С помощта на дядо Гробовен и книгите в библиотеката на вила Упадък момичето се заема със задачата да открие някаква информация. Тези проучвания обаче не са достатъчни и Мортина, Скръбен и призрака трябва да отидат в църквата, за да прегледат църковния регистър от началото на 19. век. Ще успеят ли да открият името на момчето призрак, оставям на Барбара Кантини да ви разкаже.

Както и в предишните книга историята, разказана от нея, може и да е населена със зловещи персонажи, обстоятелства и събития, но внушенията са съвсем позитивни. Например, човек продължава да живее, докато има кой да си спомня за него и това което е направил през живота си. А тези, които могат да те „закотвят“ в света (дори и когато призрак) са приятелите.

Ако сте от верните почитатели на Мортина, Скръбен, Гнилчо и сие, вече знаете, че техните преживелици са увлекателни и се четат бързо. Знаете и че не по-малко забавни и информативни са и илюстрациите в книгата. Разглеждайте ги бавно и внимателно, за да не пропуснете многобройните комични намигвания на Кантини към читателите, които се крият в снимките и портретите на стените или в ъглите на илюстрациите.

Възрастните пък могат да използват проучването на миналото на момчето призрак, за да поговорят с децата за различните исторически епохи, как всяка се отличава с определено облекло, нрави, архитектура, литература, храна и т.н. А после можете да си изберете историческия период, който най-много ви допада и да се маскирате в съответния стил. 🙂

„Мортина и приятелят призрак“ е книга, подходяща най-вече за деца над 8 години, в това число и такива, които се плашат от дълги текстове и имат нужда от подкрепата на повече илюстрации, които да ги „преведат“ през историята. Текстът вероятно ще бъде шокиращ и възмутителен за много възрастни, но истината е, че децата не се впечатляват толкова от зомбита. За щастие Кантини е майстор в разказването на привидно зловещи истории с много симпатично чувство за хумор и прекрасни рисунки.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.