Момичетата от „13-та пряка”

На фаталния петък, 13-и, нека си припомним книгата на полската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик – „13-а пряка“.

Какво се върти в главите на тийнейджърите? Как изглеждат съучениците им в техните очи? А учителите? Какъв е смисълът на живота когато си тийн? Как да покажеш на възрастните, че имаш собствено мнение? Можеш ли да се довериш на другите? „13-а пряка” (изд. ЕМАС) е опитът на полската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик да предложи отговори на подобни въпроси чрез героините си Агата, Клаудия и Зоша.

Трите съученички са доста различни: Агата е е анорексичка с уклон към черните дрехи и готик културата. Зоша е типичното добро и изпълнително дете вкъщи, зубрачката на класа. Клаудия е момиче от бедно семейство с един родител, на което липсват внимание и любов, които тя компенсира с безразборни сексуални контакти и мотаене по моловете в неподходяща компания. Трите открито не се харесват, но по изобретателно хрумване на класната се налага да делят една стая по време на зелено училище. След края на пътуването трите момичета са „наказани” да четат ежедневно на тяхната връстничка Магда, която е в кома.

Общата задача ги принуждава да общуват, момичетата започват да се опознават и осъзнават, че за поведението на другите има основателни причини и всеки има своите демони. Ледът между тях се пропуква и Агата, Клаудия и Зоша с известна изненада откриват, че е по-лесно когато има с кого да споделиш. Приятелите могат да бъдат безценни, когато се съмняваш, когато си подтиснат, когато си забъркал страшна каша и когато имаш нужда да празнуваш. „Никой човек не е остров, затворен в себе си” и момичетата от „13-а пряка“ бавно и предпазливо се учат да създават приятелства, да се доверяват и да бъдат достойни за чуждото доверие.

Всяка от тях се изправя пред собствените си проблеми на израстването. В същото време проблемите им са универсални за всички тийнейджъри – първата любов, търсене на собствената идентичност, отстояване на собствените желания.

Малгожата Гутовска-Адамчик пише за тийнеджърските вълнения с усет за проблемите и искрено разбиране. Ще е справедливо да кажа, че „13-а пряка” е четиво за по-упорити и опитни читатели, които не разчитат на шеметното действие и изпълнения с множество обрати сюжет да ги държи приковани към книгата. Тези от тях обаче, които се оставят да чуят гласовете на Агата, Клаудия и Зоша, ще бъдат възнаградени с добре разказана, психологически вярна и вълнуваща история за израстването.

Книгата излиза в поредицата „Европейски разказвачи на XX-XXI век“ на издателство ЕМАС. Други книги от поредицата:  „Последният елф“, четирилогията на Хенинг Манкел за Юел, „Камо“, книгите на Ева Ибътсън, „Песента на глухарчета“, „Ваканция с магарешки уши“, „Златният зъб“„Ванго: между небето и земята“, „Шифърът на крал Карл“, книгите на Ендре люн Ериксен за Терие и Им, „Отровни думи“, „Агнес Сесилия“ и други.