Момчето с крака като светкавици

Понякога изненадващо попадам на спокойна, непретенциозна, но силно мотивираща и вдъхновяваща книга, която разказва за дете, преодоляващо житейски трудности. Такава се оказа и историята на „Момчето с крака като светкавици” (изд. ФЮТ) на английската писателка Сали Гарднър.

Тими Туинкъл е порядъчно закръглен и животът му е доста тъжен. Той е дете на родители-тийнейджъри, отглеждан само от майка си. След смъртта на баба му, майка му заминава за Испания и „забравя” да се върне. Момчето остава да живее с дядо си, който реагира на загубата си по свой начин – разговаря само с „да” и „не”. Скоро пристига писмо, че майка му се е омъжила и Тими започва да запълва глада си за любов и внимание с купища торти и сладкиши. Резултатът – момчето мечтае да играе футбол, но смята, че е добър единствено в яденето. За капак в училище е подложен на редовен тормоз от училищния побойник Мики Морис.

Нещата изглеждат мрачни и безнадеждни, докато Тими не научава историята на Върнън, пра-прачичото на баба си. Той бил надарен футболист, наричан Светкавичните крака, но загинал в Първата световна война. Имайки примера на Върнън, момчето решава да се яви на проби за свободното място в училищния футболен отбор и оттам нататък животът му започва бавно да се променя.

Промяната не става лесно, но веднъж открил таланта си, животът на Тими получава смисъл. Футболът се оказва неговото спасение – дава му цел, научава го на труд и упорство, укрепва самочувствието му, запознава го с нови приятели, прави го част от отбор и дори предопределя бъдещето му. А когато човек знае какво иска, получава подкрепа от най-различни хора.

Историята на Тими Туинкъл е интересна и въздействаща за подрастващите читатели, защото Сали Гарднър не се притеснява да разкаже реалистичната история на дете, чиято майка е абдикирала от родителската си отговорност. Тя не скрива и грозната истина за училищния тормоз и факта, че зад всеки насилник се крие по-голям насилник. Не мислете обаче, че „Момчето с крака като светкавици” е мрачна и потискаща книга. Напротив! Примерът на момчето със светкавични крака дава надежда на читателите, че у всеки от тях има скрит някакъв талант. Без съмнение най-трудното е да повярваш в себе си и да откриеш в какво си най-добър. А веднъж щом го направиш, те чака много труд, но удовлетворението от успехите си заслужава усилията. Питайте Тими!

„Момчето с крака като светкавици” е част от поредицата „Наоколо се случват чудеса”, от която прочетохме и „Момчето, което можеше да лети”. Сали Гарднър е автор и на чудесната детективска история „Операция „Зайче””.

 Автор: Лора Филипова