„Много гладната гъсеница“ изпълзя и в българските книжарници

„Много гладната гъсеница“ на Ерик Карл (изд. Funky Books) е истинско явление в картинните книги за най-малките. Създадена още през 1969 г., тя печели сърцата на милиони деца по целия свят с простичките си, но истински значими послания за кръговрата на живота, както и с очарователните илюстрации. Абсолютен бестселър, малката гъсеничка вече се появи и на български език, за да зарадва родните малчугани.

Историята, разказана с много илюстрации и малко текст, проследява съдбата на малката гладна гъсеничка от излюпването до превръщането й в пеперуда. Всеки ден от седмицата тя прогризва различни храни (плодове и зеленчуци, вредна храна), докато накрая не се засища. Тогава оплита около себе си пашкул, в който прекарва времето, необходимо да се превърне в красива пеперуда.

Макар текстът и историята на пръв поглед да изглеждат твърде опростени, книгата крие неподозирани възможности за учене. В нея авторът е закодирал темите за голямо-малко, дните от седмицата, броене, вредна и полезна храна, къщите на различните същества, метаморфозата. Интересната техника за илюстрация, използвана от Карл, е близка до децата и им позволява те самите да се опитат да пресъздават по същия начин нещата от заобикалящия ги свят. Книгата май е и първото четиво на български език с изрязани кръгчета в дебелите картонени страници. Дупчиците, „прогризани“ от гъсеничката, радват изключително много децата и превръщат книгата в играчка, която може да се чете.

Вкъщи сме големи почитатели на гладната гъсеничка. Дàниел дори играе на приложението за таблет, разработено на основата на книжката. С удоволствие ходи да я храни, да си играе с нея, да поливат заедно цветята и да рисуват. Аз, признавам си, също се забавлявам. А учудването ми бе голямо, когато листата на дърветата станаха жълти с настъпването на астрономическата есен. (Сега чакам да видя какво ще се случи през зимата! ;)) Ето как изглежда приложението, което успешно комбинираме с четенето на книжката:

Photo credit Paul Shoul

Ерик Карл е роден в Ню Йорк през 1929 г. Когато е 6-годишен, семейството му се мести да живее в Германия. Завършва Академията за изящни изкуства в Щутгарт. През 1952 г. се завръща в САЩ и започва работа като графичен дизайнер в рекламния отдел на The New York Times. Първата книга, която илюстрира, е Brown Bear, Brown Bear, What Do You See? („Кафява мечко, кафява мечко, какво виждаш?“) на писателя Бил Мартин младши. Тя поставя началото на истинската кариера на Карл, който скоро създава свои собствени книжки. Първото му изцяло авторско произведение е 1, 2, 3 to the Zoo („1, 2, 3 към зоопарка“), последвано от „Много гладната гъсеница“ (The Very Hungry Caterpillar). Тя е преведена на над 60 езика и от нея са продадени над 41 милиона копия.

Техниката на Ерик Карл е добре разпознаваема. За илюстрацията на книгите си той прави колажи от ръчно оцветена хартия, която изрязва и наслагва, за да оформи ярките и весели образи. Важно допълнение в „Много гладната гъсеница“ са изрязаните отвори, които придават ново измерение и я превръщат в книга, с която може да се играе.

Темите в книгите на Ерик Карл обикновено са заимствани от широкото му познание за природата и любовта към нея. Така книгите му предлагат на децата да научат нещо за света около себе си. В официалния си сайт авторът споделя:

„Вярвам, че децата по природа са любопитни и жадни да учат. Искам да им покажа, че ученето е както очарователно, така и забавно.“

Всичко за Ерик Карл и неговия свят можете да откриете в официалния му сайт. Не пропускайте да се сдобиете и с „Много гладната гъсеница“ с помощта на изд. Funky Books, както и с другата интерактивна книга от същото издателство – „Натисни точката“ на Ерве Тюле.

Автор: Вал Стоева