„Младият Пловдив чете“ от февруари до май

През 2015 Пловдив започва да чете още през февруари с организирания от издателство Жанет 45 и НБ „Иван Вазов“ – Пловдив фестивал МЛАДИЯТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ.

“През 2015 година издателство Жанет 45 организира литературен фестивал „Пловдив чете“, който ежегодно се провежда в началото на месец юни. Обмисляйки какво предстои да се случи с „Пловдив чете“, стигнахме до извода, че една от основните ни задачи е да се докоснем до най-любознателните малки и четящи големи хора. Започваме силна литературна седмица още през февруари и продължаваме през март, април и май…, та чак докато стане време за ПЛОВДИВ ЧЕТЕ.” разказват от „Жанет 45“, главен организатор на двата фестивала.

Намерението на организаторите е в МЛАДИЯТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ да се включат активно деца от детски градини, ученици и студенти. Фестивалът вече започна на 20 февруари със среща на поетесата Мария Донева с ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Програмата продължава с още срещи на български писатели (Милен Русков, Георги Господинов, Петър Анастасов, Величка Настрадинова, Божана Апостолова, Захари Карабашлиев) с деца от пловдивски училища и гимназии, както и студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От НБ „Иван Вазов“ също са подготвили една вълшебно-книжна седмица за младите читатели. На 24 февруари 2015 Зорница Христова и Ани Бодакова от издателство „Точица“ ще представят в библиотеката книгите „Направи си сам приказка“ и „Сладоледена реторика“. На 25 февруари 2015 Т. Яна Якова ще представи приключенско-котешкия си роман „Лапи“, който е номиниран в категория „Майстори“ на Наградите за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2015. На 27 февруари 2015 Милена Терзийска заедно с децата от 2 пловдивски училища и една детска градина ще чете „Гатанки в рими за герои от приказки любими“.

МЛАДИЯТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ продължава и през следващите три месеца, а „Детски книги“ също ще се включи в инициативата. През март Валентина Стоева от Фондация и сайт „Детски книги“  ще представи единствената в България Награда за най-добра детска книга, избирана от самите деца „Бисерче вълшебно“. Също през март Божана Апостолова ще гостува на нашите приятели от НЧ „Светлина – 1929 г.“ в с. Труд.

През април и май в Пловдивския университет и Методичния отдел към НБ „Иван Вазов“ ще се състоят дискусии по темите „Разговор за „Балканският човек““ с Йордан Велчев и „Ролята на училищната библиотека в учебно-възпитателния процес и насърчаване на четенето сред децата и учениците“ с учители, библиотекари и ученици, пожелали да се включат. Ученичките Ванина Божилова и Евгения Танева, авторки на дилогията „Господарката на Седемте камъка“, ще участват в дискусия „Ученици срещат ученици“. „Ръката на съдбата“, книга първа от дилогията, е номинирана в категория „Майстори“ на Наградата „Бисерче вълшебно“ 2015.

МЛАДИЯТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ ще приключи на 20 май 2015 г. с общоградската инициатива „Библионощ“, организирана от НБ „Иван Вазов“ – Пловдив и СНЦ „Писалка и перо“.

Програмата и събитията можете да следете на фейсбук страницата на фестивала https://www.facebook.com/events/1538037356476218/ и https://www.facebook.com/PlovdivReadsGallery2012

Организатор на „Младият Пловдив чете“ е ИК Жанет 45 и Детски отдел към Регионална библиотека „Иван Вазов“. „Аз чета“ и „Детски книги“ са медийни партньори на инициативата и ще ви информират своевременно за всичко най-интересно от фестивала.

Партньори на инициативата са още:

Фондация „Пловдив 2019“, пловдивските читалища;

ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“, Езикова гимназия „Пловдив“, НУМТИ „Добрин Петков“, ОУ „Душо Хаджидеков“, СОУ „Димитър Матевски“, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ , СОУ „Симон Боливар“, СОУ „Софроний Врачански“, СОУ „Паисий Хилендарски“, СОУ „Патриарх Евтимий“, СОУ „Пейо Крачолов Яворов, Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“, ЦДГ „Люляк“;

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, проф. Димитър Димитров, ВУАРР;

АМТИИ, Езикова гимназия „Иван Вазов“, ЦДГ „Буратино“, ЦДГ „Малкият принц“, Европейски колеж по икономика и управление, Общински детски комплекс Пловдив;

MediaCafe, КАПАНА, NewsArt, Туристически информационен център, СНЦ „Писалка и перо“.