Мистър Фини задава въпроси и опознава света

Нямах големи очаквания за книгата „Мистър Фини и светът с главата надолу” на Лаурентин ван Оранйе, принцеса на Холандия. Изданието е чудесно оформено, с твърди корици, а илюстрациите на известния холандски илюстратор Сиб Постхюма са много хубави. Но! Все ме глождеше съмнението, че една принцеса, пък била тя и холандска, едва ли може да напише кой знае каква детска книга. Е, книгата ме опроверга още с първия прочит.

Мистър Фини е животно с неустановена самоличност (аз лично подозирам, че има нещо рибешко в него!) . Живее в къщичката си, има хубава градина и голямо дърво, на което да присяда да размишлява и пие чай с приятеля си Охлю. Животът на нашия герой е спокоен и щастлив докато двамата с Охлю не срещат Розово пиперче. Тя непрестанно пърха с крилца и не се задържа дълго на едно място. Обиколила е света и успява да запали любопитството на Мистър Фини към света извън неговата ограда.

Неочаквано той си дава сметка, че животът му е много ограничен и би искал и той да види такива вълнуващи неща като пустини, заснежени планински върхове, градове и едно тайнствено знаме на дъното на морето. Охлю не споделя новата му страст към пътешествията и решава да остане да го чака вкъщи. И тъй като Мистър Фини има сръчни перки, запретва ръкави и построява Финомобил, с който тръгва да пътува по света.

Само дето светът се оказва съвсем не толкова безгрижно и уредено място. Даже малко с главата надолу. Дърветата биват изсичани, моретата – замърсявани, а природните богатства под морското дъно са заплашени от посегателства. Много животни са застрашени и напускат местообитанията си. Разбира се, животните се събират на сезонни събрания, където много се говори и спори, но най-често до решения не се стига. Също както и при хората. Мистър Фини се оказва въвлечен в тези спорове и пътят му в търсенето на отговори го отвежда на север, при стария морж.

Моето впечатление е, че Лаурентин ван Оранйе има какво да каже на децата за света и настоящите му проблеми и го прави по един чудесен и увлекателен начин. Мистър Фини е симпатичен герой, чиито мисли и терзания са много познати и на нашите деца. И той като тях е любопитен, иска да види света със собствените си очи, обича пътешествията, малко се притеснява в непозната обстановка и е разкъсван от безкрайни въпроси. А въпросите и разсъжденията са нещо много хубаво, защото, както установява в края на книгата Розово пиперче „Който не разсъждава и не задава въпроси, понякога, без да иска, върши глупости.”

С малко помощ от приятели и новите си познати част от въпросите на Мистър Фини ще получат своя отговор, а в края на пътешествието си той ще е научил поне един важен урок – споровете могат да се решават с мир, а земята е на всички и всички трябва да я пазим.

Прочетете ревюто на Вал Стоева за Мистър Фини тук.