Мистър Фини и загадката сред дърветата

Принцесата на Холандия Лаурентин ван Оранйе ме изненада много приятно с първата си книга за странното създание Мистър Фини („Мистър Фини и светът с главата надолу”, изд. „Сиела“). С радост научих, че той пак ще се срещне с българските читатели, макар и по специален начин, като този път ще трябва да се справи с горска загадка.

Ако се чудите що за животно е мистър Фини, представете си кръстоска между човек и риба. Той ходи на два крака, има рибешка муцуна и перки вместо ръце. Живее в къщичка с хубава градина, а един ден получава тайнствено писмо с покана от горските катерици за спешна среща. Мистър Фини тръгва веднага, но в двора си среща господин Катеричко, който е най-добрият събирач на жълъди по тия места. Той трупа ли трупа жълъдови запаси и иска да има все повече, макар да признава, че не може да ги изяде всичките.

Положението при горските катерици е съвсем различно. Те не могат да намерят достатъчно жълъди за прехрана и смятат, че господин Катеричко ги ограбва. Той пък ги смята за мързеливи мрънкачи и конфликтът изглежда неразрешим.

При първото си пътуване по света мистър Фини се запозна с Розово пиперче. Тя е обиколила е света и е видяла какво ли не. Сега се появява внезапно за радост на героя (той май е влюбен в нея) и с опита си ще помогне на господин Катеричко да погледне на нещата от друг ъгъл.

Както е разбрал мистър Фини, „понякога решенията са по-близо до нас, отколкото си мислим.” Споделянето, с(ъ)бирането и общите усилия са логично решение за проблема с жълъдите. Мистър Фини смята също, че „когато споделяш, получаваш”. Дали това е безсмислица или мъдрост? Книгата ще ви помогне да решите.

Лаурентин ван Оранйе отново е успяла да представи на децата простичко и увлекателно важните проблеми на днешния свят – несправедливото разпределение на благата и замърсяването на природата. Историята ще ангажира вниманието им, а разговорите на мистър Фини с Катеричко и горските му събратя ще ви дадат удобни поводи да обсъдите защо светът е несправедлив и как би могла да се постигне промяна.

Мистър Фини вече ми е легнал на сърцето и малко се разочаровах, че „Мистър Фини и загадката сред дърветата” (изд. Сиела и Credo Bonum) не е по-дълга. Дори и в този формат обаче книгата дава доста храна за размисъл и разговори. Илюстрациите пак са на известния холандски илюстратор Сиб Постхюма и отново са на висота.

Автор: Лора Филипова