Мисия „Динозавър” в Силистра

Впечатляващ триметров динозавър посрещаше читателите на РБ  „Партений Павлович” от 16-и до 18-и август в Дунавския парк. Гостуването му бе част от Арт пленер „Мисия Динозавър“, организиран от Фондация „Приятели на България“ със съдействието на библиотеката.

Мисия „Динозавър” бе събитие за деца, младежи и родители, на което те се забавляваха участвайки в различни дейности: изработване, оцветяване и рисуване на динозаври; избиране на име и снимка с триметров динозавър; боди и фейс арт; изработване на фосили на трицеритопс, излюпващо се яйце на барио́никс; книга с шаблони – динозаври; изработване на динозаври с мозайка и брокат; рисунка на динозавър с моливи и бои, с помощта на шаблони.

Първият ден всички посетители се включиха в кампанията за именуване на симпатичния триметров динозавър (вид „велосираптор”) и не пропуснаха да се снимат с него за спомен от своето лятно приключение.

Илюстрованите енциклопедии и книжки от Детски отдел на библиотеката станаха източник на информация и дискусии при определяне видовете динозаври, техните характерни навици и храна.

Автори на динозавъра са Марчо Марков и Павел Гочев. Марчев сподели специално за детския отдел на библиотеката, че изработването му (с размери 3х1,90 м.) е продължителен процес, изискващ много труд и време. Резултатът е впечатляващ: динозавърът се оказа истинска атракция за малки и големи силистренци.