Мио в Земята накрай света

Астрид Линдгрен е вероятно най-известната детска писателка. Ако потърсите пълния списък с произведенията й, сигурно ще се изумите колко е дълъг и колко непреведени на български език заглавия има в него! Както при всеки писател, така и сред нейните книги има популярни и не чак толкова популярни такива. Ярката светлина на Пипи, Емил, Карлсон и Роня сякаш засенчва други герои и приключения.

Такъв е случаят с „Мили мой Мио“ (изд. ПАН), една книга, която доста се различава от другите творби на А. Линдгрен.

Деветгодишният Босе от Стокхолм има малко радости в живота си. На съвсем невръстна възраст той остава сирак,  осиновителите му като че съжаляват за решението си да го приемат в дома си и предпочитат него да го няма, децата от квартала не го искат в игрите си. Единствените хора, които се държат мило с него, са приятелят му Бенка и продавачката леля Лундин.

„Тя искала момиче, но нямало момичета. Така се спряла на мен. Макар че двамата с чичо Сикстен не обичат момчета. Във всеки случай не когато са осем-деветгодишни. На двамата им се струваше, че в къщата се вдига премного врява, че навличам премного кал, когато се връщам след игра, че разхвърлям дрехите си по цялата къща, че приказвам и се смея прекалено високо.“

Една обикновена вечер Босе се натъква на дух в бутилка, който го отвежда в Земята накрай света. Там момчето разбира, че името му е Мио и е млад принц. Открива своя истински баща, за когото е мечтал толкова дълго, среща се с верни и добри приятели и язди вълшебен летящ кон. Всичко в тази земя е приказно, като излязло от мечтите и Мио едва ли може да желае нещо повече.

Не след дълго разбира, че доброто и лошото винаги вървят ръка за ръка, че дори и в Земята накрай света има зла сила, която помрачава безоблачното щастие – рицарят Като.

„- При рицаря Като – прошепна Ноно. – Отвлече ги жестокият рицар Като.

Щом каза това, навън Мирамис изцвили тъй, сякаш го удариха с камшик. Всички агънца припнаха боязливо към майките си, а овцете забляха, сякаш бе дошъл последният им час.“

Оказва се, че жителите на чудната страна от стотици години чакат именно него и виждат в лицето му спасителя, способен да вдигне мрачното бреме от плещите им. Колко невероятно и героично, дори ласкателно е това! Но да се чувстваш герой е едно, да станеш такъв е вече съвсем друго. Независимо от всичко, Мио тръгва към Земята отвъд, за да премери сили с рицаря Като, придружаван от свитата си от един – верния приятел Юм-Юм.

„Знаех, че трябва да се впусна в този мрак. И въпреки това вече не ме беше толкова страх. Сега, когато знаех, че е предопределено преди стотици, стотици години да премина мрачния праг, аз се чувствах някак по-храбър. Казах си: „Да става, каквото ще.“ Може би никога вече нямаше да се върна, но със страха щях да се преборя.“

„Мили мой Мио“ е първият роман с фантастични елементи на А. Линдгрен; следват го „Братята с лъвски сърца“ и „Роня, дъщерята на разбойника“. И в него наистина могат да се видят като през мараня бъдещите образи на Нангияла, страховитата Катла и смелата София. Книгата е романтична, написана в духа на вълшебните приказки и фолклора. Думите се редят леко и напевно и напомнят за нещо познато, позабравено отдавна. Последвайте Мио и може би ще стигнете до вашето собствено магично кътче!

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.