Месец на европейските разказвачи: „Вълшебната флейта“ на Зимса

Пълна зала, обляна в светлини. Деца и възрастни, очакващи напрегнато вдигането на червената завеса. Музиканти, настройващи своите инструменти в оркестрината. Диригентът се качва на своя пулт. Светлините угасват… НАЧАЛО!

Прозвучават първите тонове на едно от най-известните музикални произведения – „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт. Историята на смелия принц Тамино и красивата принцеса Памина е представена като чудна приказка за любовта от пръв поглед и за смелостта, с която влюбените са окрилени.

Тамино се нагърбва с трудната задача да спаси Памина от замъка на първожреца Зарастро. Памина е прелестна като зората и щом вижда портрет с лика й, Тамино е готов на всичко. Девойката е дъщеря на Царицата на нощта, но живее в плен при Зарастро. Царицата предизвиква Тамино да спаси дъщеря й от лапите на нейния враг, а наградата е ръката на Памина.

Компаньон на принца по дългия път към двореца на първожреца е птицеловецът Папагено с шарените дрехи и голямата уста. В трудните схватки със стражите в двореца на Зарастро, Тамино използва своята вълшебна флейта, с която омайва хора и зверове. Тежките изпитания пред двамата смелчаци предстоят, но кой може да устои на силата на любовта?

– – –

Преди години младият австриец Марко Зимса решава да „разкаже“ на децата най-известните музикални произведения чрез музика, танц и слово. За какво се пее в оперите? Защо историите им вълнуват поколения малки и големи? Така Зимса започва да пише своите музикални книги. В тях музикалните истории на Моцарт, Чайковски, Вивалди се преплитат с прелестните илюстрации на Дорис Айзенбургер, изграждайки пред погледа на децата магичния свят на класическата музика.

Книгата на Зимса „Вълшебната флейта“ (изд. „ЕМАС“) е произведение на изкуството. Докато четеш, можеш да слушаш специалния компакт-диск с най-прекрасните моменти от операта на Валфганг Амадеус Моцарт. При всяка сцена в книгата има и обозначение на кой момент от диска съответства.

Смятате, че децата не си падат по класическа музика? Пробвайте „Вълшебната флейта“, пък ще видим!

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.