Мег Рософ, Джим Кей и Крис Ридъл попаднаха в кратките списъци за медалите „Карнеги” и „Кейт Грийнауей”

На церемония в Лондон на 16 март Институтът на библиотечните и информационни служители на CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals) обяви кратките списъци за най-старите и престижните награди за детско-юношеска литература във Великобритания, медалите „Карнеги” и „Кейт Грийнауей”, съобщава Guardian.

Мег Рософ, носителка на медал „Карнеги” за 2006г. и наградата „Астрид Линдгрен” за миналата година, попада в списъка заради съавторство с починалия преди 2 години детски писател Мал Пийт. Рософ дописва неговата последна книга Beck, с което му дава шанс да спечели отличието посмъртно.

“Той беше изумителен автор. Всяко внимание, което все още може да получи, дори след смъртта си (не че за него има значение) е много важно, защото не съм сигурна, че книгите му са четени достатъчно,” заяви Мег Рософ.

Ако Пийт спечели, това ще е втория подобен случай след посмъртно присъждане на медала „Карнеги” през 2009г. на Шивон Доуд. Сред достигналите краткия списък са и предишни носители на наградата като Франк Котрел Бойс и Филип Рийв.

На церемонията бяха оповестени и имената на илюстраторите, които ще се борят за медала „Кейт Грийнауей”. Сред тях са настоящият Детски лауреат Крис Ридъл, който вече е трикратен носител на наградата и може да постави рекорд като я спечели за 4-ти път за илюстрациите си към книгата на Майкъл Роузън A Great Big Cuddle.

20 години след като Дж.К. Роулинг печели медал „Карнеги”, „Хари Потър и философският камък” отново попада в кратките списъци на CILIP, този път с помощта на илюстратора Джим Кей и неговата работа по новото илюстровано издание. Към компанията на Кей се присъединява и Уилям Грил с последната си книга The Wolves of Currumpaw, с която преди малко повече от месец спечели наградата Bologna Ragazzi в категорията за нехудожествена литература. В списъка забелязваме и името на Брайън Селзник, познат на българските читатели с необичайния си роман „Изобретението на Хюго”.

Носителите на двете награди ще бъдат обявени на 19 юни. Освен така желаните златни медали и 5000 паунда от Colin Mears Award, победителите получават и по 500 паунда под формата на книги, които да дарят на местната библиотека.