Мечтателя странник, който следва мечтите си

Валерия Велчева е от ятото на белите врани или четящите тийнейджъри. Да слушаш нейния емоционален разказ за последната прочетена книга е истинско удоволствие, затова ви предлагаме да прочетете мнението й за „Мечтателя странник“, която беше номинирана в категория „Майстори“ на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2018.

В мига, в който видях и взех в ръцете си „Мечтателя странник“ (изд. Егмонт), знаех че тази книга ще ми хареса. Тъй като съм чела и другата поредица на авторката Лейни Тейлър, имах известни очаквания. С невероятните си описания, които не отвеждат в един приказен и необикновен свят, тя не ме разочарова.

Историята разказва за Ласло Странник – сирак, отгледан в манастир, чиито мечти и фантазии го завеждат в Библиотеката. Смелостта му, макар и закъсняла, го води към отдавна изгубения град Плач. Заедно с него ще се запознаете и с алхимика Теон, с дъщерята на боговете Сарай и с още много добри и не чак толкова добри герои.

Разбира се, като във всяка книга, си имаме и злодей. Но дали лошите са наистина лоши или просто ние ги мислим за такива? А между всичко това има чуден изгубен град, война, духове, огън, облаци и растения.  Ако историите за богове и чудовища, загадки, тайни и приключения ви привличат, това е книгата за вас.

Възрастните биха оценили в „Мечтателя странник“ факта, че тя учи децата да следват мечтите си. Учи ги и да са добри, дори когато не им отвръщат със същото; да не съдят децата според родителите или според положението им.

„Мечтателят странник“ е книга, която би се харесала на малки и големи и може да научи всеки на нещо. Към всичко това можем да прибавим страхотна корица, както и невероятни описания и приключения между страниците.

Автор: Валерия Велчева