Материалната база и органичените ресурси са сред основните проблеми на българските библиотеки

Втория Национален форум „Библиотеките днес“ се проведе От 9 до 11 ноември в София. Събитието с участието на близо 50 експерти от три континента и над 450 представители на библиотечните среди от цялата страна бе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. На откриването на конференцията той припомни:

„Книгите и книжовността са стратегически ресурс на всяка нация. От отношението към библиотеките можем да разберем какво ще е нашето бъдеще.“

и допълни, че

„Най-голямата заплаха за бъдещето ни е да имаме млади, невежи, нечетящи хора.“

Сред гостите на форума бяха Дарън Хорнър, старши ръководителят в програма „Глобални библиотеки” на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, и Джон Цебе от Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции. Хорнер разказа за опита си с малки библиотеки с ограничени ресурси, но с голям принос за подобряване живота на хората в местните общности. Преди лекцията си той получи от зам.-министър на културата Амелия Гешева престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики”, с което фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е отличена за най-голямата инвестиция в българските обществени библиотеки през последните 25 години.

Детската писателка Петя Кокудева разказа за необичайните библиотеки, които е посетила по време на пътуването си от Европа през Югоизточна Азия и Япония до Нова Зеландия. Тя даде примери за атрактивни библиотеки, за чието създаване не са необходими почти никакви финансови средства и подчерта, че изобретателността на библиотекарите на ежедневно ниво е ключова. На финала Петя сподели своето убеждение, че библиотекарят е по-важен от библиотеката.

Втората пленарна сесия започна с представяне на резултатите от проведеното по инициатива на фондация „Глобални библиотеки – България“ национално социологическо изследване на състоянието на обществените библиотеки в България. Като основни техни проблеми бяха посочени лошата материална база (липса на достатъчно пространство, слаба поддръжка – 18% от библиотеките никога не са ремонтирани), недостатъчното оборудване (14% от библиотеките нямат нито един компютър, а 25% не могат да предложат интернет достъп на своите потребители), ограничените ресурси (остарял библиотечен фонд – 22% от библиотеките нямат нито едно постъпление в книжния си фонд за 2016 г., недостатъчно на ел. ресурси – едва 0,2% от фонда е дигитализиран и то главно в регионалните библиотеки), недостигът на персонал (15% от библиотеките нямат нито един служител на щат) и ниската му мотивация.

Тези и още много въпроси, свързани със състоянието и перспективите пред обществените библиотеки, бяха обсъждани през първия ден на форума.

Сред положителните данни от проучването са, че регионалните и общинските библиотеки бележат средно 70% ръст на посещенията и ползването. Освен това, състоянието на читалищните библиотеки, участници в Програмата „Глобални библиотеки”, е по-добро.

Първият ден от форума „Библиотеките днес“ 2017 завърши с тържествено връчване първите годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България“. Българската национална телевизия получи приза за „Медия с национално покритие“, а в категория „Публична институция“ наградата бе връчена на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Велико Търново. Журито с председател доц. Георги Лозанов присъди две отличия в категорията „Медия с регионално покритие“ – на радио „Дарик Враца“ и на добричкия в. „Нова добруджанска трибуна“.