Мария Гюлеметова: Повечето хора не подозират колко много работа и време стоят зад една книжка

Илюстраторката Мария Гюлеметова е родена в София в артистично семейство. Завършва Националната художествена академия в специалност “Текстил”. Има магистърска степен по “Илюстрация на детски книги” от Cambridge School of Art. Живее в Орегон (САЩ) със семейството си.

За пръв път чухме името й по повод радостната новина, че нейната дебютна картинна книга Beyond the fence е включена в разширения списък с номинации за наградата Klaus Flugge 2018. Интересът ни към картинните книги ни накара да се свържем с Мария и да научим повече за книгата й и за работата й като илюстратор.

С радост научихме, че сте сред илюстраторите, чиито творби са селектирани за разширения списък на наградата Klaus Flugge 2018. Какво означава това признание за Вас?

Признанието дойде като приятна изненада. Учудващо е. Радвам се!

Beyond the fence е дебютната Ви картинна книга. Разкажете ни повече за нея.

Книгата започна с появата на образ или сбор от качествата и поривите на едно диво прасе. Младо, непокорно, изпълнено с желание за живот и самостоятелни директни преживявания. То беше движещата сила и аз просто го следвах. Исках да разбера какви точно са желанията му, изходната ситуация и какви са нещата, които му се случват. Историята претърпя метаморфози, което е много интересно да се наблюдава. Появи се втори образ – малко питомно прасе, което живее като домашен любимец, ала съдбата го среща с дивата природа и живота отвъд оградата. Това бе началото.

Планирате ли издаването й на български?

Бих се радвала книгата да излезе на български. Живот и здраве, може би през лятото ще се поитересувам дали някой издател би искал да я предложи на българските деца. Всъшност много бих се радвала.

Каква техника използвахте при работата по нея?

Илюстрациите са направени с туш и темпера.

Какви други техниките обичате да използвате и защо?

Понякога използвам акварел. Техниката е тясно свързана с характера на даден проект. Мисля, че посланието и историята са на първо място и е добре, когато техниката резонира. Това е сфера, в която ми се иска да се развивам.

Илюстрирате ли книги на други автори?

Нищо публикувано. Надявам се някой ден и това да стане, ала процеса на създаването на историите ми е особено приятен и интригуващ.

Как се подготвяте преди да започнете да илюстрирате книга?

Подготовката отново зависи от проекта. За този проект се наложи да рисувам английски имения за къщата, в която живее главния герой и стари коли. Макар, че колата стана толкова мъничка, че дори не се разбира каква е. Декорът е минимален, за да се наблегне на случките.

Колко време Ви отнема илюстрирането на една книга?

О, този въпрос е толкова труден. Зависи от опита и техниката на всеки илюстратор. Процесът е дълъг. Повечето хора не подозират колко много работа и време стоят зад една книжка. В моя случай  направих историята и илюстрациите за 2-3 месеца, но работата с издателите отне година.

Каква трябва да е ролята на илюстрацията в детската книга?

Илюстрациите имат много важна роля в детската книжка. Децата са изключително наблюдателни и зрително ориентирани. Често ролята на илюстрациите е водеща.

Забелязвате ли някаква тенденция в илюстрациите в световен мащаб?

Невъзможно ми е да обобщя. Разбира се, че има тенденции, модерни техники и видове стилизация, но и разнообразието е толкова голямо. Светът е много голям.

Коя е книгата/произведението, която си мечтаете да илюстрирате някога?

Привличат ме народните приказки и легендите от цял свят, поетичните и фантастичните теми, но и простичките и затрогващи истории, случващи се на земята, могат да бъдат прекрасни.

Върху какви проекти работите в момента?

В процес съм на предлагане на три завършени истории и силно се надявам да започна работа по една от тях.

Кой е любимият Ви цвят?

Жълто.

Като пораснете, бихте искали да рисувате като… 

Този въпрос ме накара да се замисля, че нямам илюстратор кумир. Възхищавам се на работата на мозина. В днешно време тематичното и стилово разнообразие в детските книжки е изумително. Ето шест имена на илюстратори на възраст: Петра Матърс, Дъглас Флориан, Катарина Валкс, Джуд Дали, Тачър Хърд, Георг Халенслебен. Ако човек се обърне към младите творци, списъкът става прекалено дълъг. 

Интервюто взе: Лора Филипова