„Малкият Зограф и Дъгата” – надежда след бурята

„Малкият Зограф и Дъгата” (изд. Уебчарм”) е първата книга на тандема Вергиния Генова (автор) и Веселка Велинова (илюстратор), която чета. Двете стоят зад проекта „Цветноочка” и книжката ми създаде точно такова впечатление – цветно, с широко отворени очи за багрите на света.

Малкият Зограф е малко момче, но голям художник. Получава задача да изрисува новата къща за малки художници в своя град, но нощният дъжд отмива всички цветове от забравената му навън палитра. Момчето тръгва да търси нови цветове, но скоро разбира, че никой няма цветове за даване. Ако отнеме цветовете от тревата, езерото или цветята, светът ще стане сив.

При поредната страшната буря отчаяното момче се прислонява под стара ела, която съвсем клиширано го съветва никога да не губи вяра. Тя му подсказва и за една позната на всички ни дама с красиви цветове, която няма да откаже да му ги даде. Ще получи ли Малкият Зограф нови цветое и какво ще научи от пъстроцветната дама, ще ви разкаже Вергиния Генова.

„Малкият Зограф и Дъгата” е малка цветна книжка за търсенията, трудностите, отчаянието, но и за желанието да вдъхнеш надежда и да споделиш всичко, което имаш. Защото всички имаме нужда да вярваме, че след най-мрачния момент, ще изгрее слънце и ще блесне пъстра дъга. Пъстрите илюстрации на Веселка Велинова галят окото и създават настроение, но бих предпочела играта с размера и наклона на шрифта да е по-умерена.

Книгата е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2016 в категория „Откриватели“.

Автор: Лора Филипова