Малки читатели от Попово на гости в Радио Шумен

Снимка: Радио Шумен

12 малчугани от втори и трети клас на ОУ „Л. Каравелов” в град Попово, заедно с тяхната училищна библиотекарка Антоанета Йорданова, гостуваха в Радио Шумен на 21 май. Поводът е  организираното в библиотеката състезание „Най-добър четец“ по случай 23 април, международния ден на книгата и авторското право, в което голямата награда за победителите е именно гостуването в радиото.

Децата победители споделиха с водещата Христина Димитрова какво са книгите за тях, кои са любимите им заглавия и поздравиха слушателите на радиото за 24 май с химна на братята Кирил и Методий. Библиотекарката Антоанета Йорданова, която вече сме ви представяли в рубриката ни „Добри практики“, много активно опитва да запали децата по четенето и да провокира интереса им към книгите. Тя сподели впечатленията си от оспорваното състезание за най-добър четец:

„Вълненията бяха много големи. За състезанието се готвим от много отдавна и желаещите да участват бяха много.“

Йорданова допълни, че „целта е да се възбуди у децата любовта към четенето. Нашето голямо четене няма да приключи днес, в радиото. Ваканцията е пред нас. Голямото четене предстои и не само в училище.“

А защо са толкова важни книгите, защо е толкова важно да пишем и четем? „Защото те ни позволяват да станем умни и образовани.“ „За да станем по-добри млади хора.“ Това бяха част от отговорите на поповските ученици, чието емоционално гостуване завърши с твърдението, че „четенето на книги е много ценно нещо.“

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.