Малка библиотека на гръцките митове

Древногръцките митове и легенди са вдъхновение за редица творци – поети, писатели, художници, сценаристи. Това, разбира се, не е случайно. Митологията е извор на образи, събития и метафори, актуални и днес. Със симпатичната поредица „Малка библиотека на гръцките митове“ издателство „Пътечки“ въвежда прохождащия читател в този изумителен свят на божества и герои, мисии и подвизи.

За всички тях авторката, Соня Елизабета Корваля, разказва по един простичък и забавен начин. В началото на всяка от книгите е поместена кратка, но изчерпателна информация за най-важните персонажи. И макар че тя стига, за да ориентира кой какъв е, все пак ще се натъкнете на достатъчно моменти, в които да обогатите знанията на децата си. Например: можете да допълните с фрази от ежедневния език, да потърсите на картата докъде се е простирала Древна Гърция, да почетете допълнително за различните създания от страниците.

Известна слабост на поредицата е текстовото представяне на събитията. Те са обагрени с такава жизнерадост, че приличат повече на кратки комедийни сцени. Обърканите родствени взаимоотношения и гневната мъст са изцяло спестени на читателите, което донякъде отнема от оригиналните послания на произведенията. Най-натрапливо впечатление обаче правят няколко несъответствия. Едно от тях е присъствието на Херкулес – образ от Римската митология – а не на древногръцкия му еквивалент Херакъл. Вероятно това се дължи на по-голямата популярност на Херкулес, чието име e вече нарицателно.

Именно закачливият стил и огромната доза хумор привличат малките книжни любители. Истината е, че те нямат нужда от цялата сложност на митологията, нито от личните драми на героите и боговете. Това прави четенето на четирите книги подходящ начин за запознаване с митовете. Можем да предположим, че хубавите спомени от поредицата ще се събудят, когато, вече в ученическа възраст, децата се завърнат към митологията в часовете по литература. Сигурно е обаче, че този книжен квартет ще донесе достатъчно смях тук и сега!

Прекрасните илюстрации на поредицата веднага приковават вниманието. Те са дело на Ана Ланг, която познаваме от „Голяма книга на фантастичните създания“ и „Фантастичната книга на динозаврите“. Рисунките са достатъчно реалистични и детайлни, за да пресъздадат в пълнота описаното от текста. Отличават се с мекота, дълбочина, плавност на извивките и нежност на цветовете.

Ако и голяма част от контекста на оригиналните митове да е спестен, историите в „Приключенията на Одисей“, „Тезей и минотавърът“, „Зевс: похитетелят на Олимп“ и „Подвизите на Херкулес“ са логично построени и последователни. Ето защо, в случай че вие самите сте почитатели на древногръцките митове, но се чудите как да заобиколите всички допълнителни препратки и жестоки сцени, тези книги са точно за вашето семейство!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.