Малчугански пътешествия с Алиса в Страната на чудесата

Творбата на Луис Карол „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата“ често води до полемика между възрастните. Някои от тях, които не са срещнали Белия заек на подходящата възраст, никак не разбират вълшебния свят, в който попада Алиса и не препоръчват книгата на децата си. Други пък са толкова обсебени от мечтата си да се озоват в света на Херцогинята и Чеширския котарак отново, че Алиса е сред първите книги, които връчват на децата си за четене. И ако до скоро „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата“ бе предназначена само за читателите, готови да скочат в дупката, следвайки вечно забързания Бял заек, това удоволствие вече е достъпно и за най-малките слушатели на възраст от 0 до 5 – 6 години.

„Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор“ (изд. „Лабиринт“) е уникално по рода си издание, защото самият Луис Карол решава да отвори вратите към вълшебния свят на въображението за мъничките слушатели, повеждайки ги ръка за ръка през дебрите на тази така необичайна страна. Както сам споделя, авторът искал да приобщи децата още от люлката към приключенията на известната си героиня, запознавайки ги с обитателите на Страната на чудесата. Така през 1890 г. Карол адаптира произведението си, превръщайки го в подходящо четиво за малчуганите на възраст от 0 до 5 – 6 години.

Текстът в книгата е разделен в четиринайсет глави, като всяка от тях разказва за някое от необичайните приключения на Алиса. Простичките обяснения на странните случки са гарнирани с провокативни въпроси, чрез които малкият слушател може да се замисли по-дълбоко защо това или онова е по-добро или кое ще му бъде по-приятно, ако е на мястото на героинята. Естествено, разказът на автора е съпроводен от прекрасни илюстрации, чрез които Елена Базанова съвсем детайлно допълва думите на Луис Карол, превръщайки книгата в незабравимо изживяване.

„Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор“  бе и първата книга, към която пристъпихме с Да̀ниел в нашия проект #Експериментът. Стори ми се най-естествено да поведа за ръка мъничкия ми син през чудния свят на въображението с помощта на Луис Карол и Алиса. Щом се прибрахме от болницата вкъщи и започнаха безкрайните часове на хранене, в които се налагаше да седя на едно място, отгърнах книгата и започнах да му чета. Скуката, която би ме налегнала в друг случай, не си позволи да се появи и така двамата с Дани пихме чай с Шапкаря и с Мартенския заек, научихме интересни неща за цветето „попадиино семе“ и се запознахме с Гъсеницата. През първата седмица на живота си моят малчуган прекрачи границите на фантазията, докато похапваше сладко (макар и не банички с надпис „Изяж ме“), а аз събрах много нови идеи, с които ще го запозная след 1 – 2 години, когато отново се върнем към приключенията на Алиса. Дали книгата му хареса? Мога да съдя за това единствено по чеширско – котарашката му усмивка!

В заключение ще препоръчам книгата както на онези, които са влюбени в историята за Страната на чудесата и искат да приобщят към нея по-малките слушатели, така и на другите, които са пропуснали подходящия момент да се гмурнат във вълшебния свят на Карол. Адаптацията на самия автор, преведена блестящо от Емилия Масларова, позволява на родители и деца да опознаят малко странния, леко смахнат, но определено забавен свят на сънищата на малката героиня. Илюстрациите на Елена Базанова и твърдите корици пък превръщат книгата и в чудесен подарък за детската библиотека, към който мъниците могат да се връщат отново и отново.

Напредъкът на нашия експеримент, препоръките за книги за мъници и статии за насърчаване на четенето сред бебетата търсете тук или в социалните мрежи с хаштаг  #Експериментът.

Автор: Вал Стоева