Макси при зъболекаря

Познанството ми с „Макси при зъболекаря“ започна с учудване – визуално книгата смайващо много напомня на „Вук и Нада на зъболекар”. Втората изненада дойде, когато си дадох сметка, че книгата на д-р Вера Давидова и тази на сръбската писателка Николета Новак имат твърде малко допирни точки. Извън темата за зъболечението и сходната стилистика на илюстрациите (дело на Гергана Николова и, съответно, на Алекса Йованович) прилики между двете книги почти отсъстват. Докато във „Вук и Нада…” ролите са разменени и майката е тази, чиито зъби трябва да бъдат лекувани, „Макси…” разказва една класическа история за детенце, на което предстои първо посещение в зъболекарския кабинет.

Какво обаче прави книгата на д-р Давидова толкова различна от подобните й четива?

С какво тя печели симпатиите и на придирчивите читатели?

С великолепните си ролеви модели

Освен Макси и неговият верен приятел – динозавърчето Рекси – главни герои в представената история са майката на момчето и зъболекарката, чийто кабинет то посещава.

Майката на Макси умее да се вслуша и да долови безпокойството, което той не успява да вербализира. Тя не омаловажава тревогите му и не го укорява за изразяването им, а показва разбиране към неговите чувства. Макар да запазва твърда позиция относно необходимостта от посещаването на зъболекар, тя заявява искането си меко и търпеливо и показва, че остава на разположение на детето си, ако то се почувства застрашено от случващото се на зъболекарския стол.

Д-р Еми се представя на Макси със своето малко име и по този начин скъсява дистанцията помежду им. Тя се държи приветливо, подхожда деликатно и творчески. В нейните очи зъболекарският стол е асансьор, приборът за почистване на зъбна плака – пчела, устата на лекувания – пещера. Тя въвлича невръстния си пациент в процеса, като го приканва да отвори устата си широко като истински лъв и да брои зъбите редом с нея. Винаги показва предстоящите процедури първо върху играчката на Макси, за да се увери момчето в безобидността им, и не скъпи похвалите си за добре поддържаните зъби и за примерното държание.

Книгата „Макси при зъболекаря” е с размера на тетрадка от 40 листа – компактна, лека, удобна за държане и пренасяне. При все скромния й обем, психологическата дълбочина на персонажите й е удивителна. Това едва ли може да ни изненада предвид факта, че те са разработени съвместно с психоложката и психотерапевтка Анастасия Грозева – практик с 15-годишен стаж, учредител на организация за ранно детско развитие и на терапевтично пространство за родители и деца.

С приложените препоръки от утвърдени специалисти

Сред главните достойнства на книгата са именно препоръките, отправени от нейните автори към родителите. Проникновените съвети на Анастасия Грозева са чудесен инструмент за подпомагане на детето да овладее своите емоции. Грозева предлага различни начини за по-ефективна работа с книгата с цел извличане на максимума от заложените послания. С полезни коментари се включва и самата доктор Давидова, която говори за правилното обгрижване на млечните зъби, същността на профилактичните прегледи и необходимостта от тяхното редовно провеждане.

С предложенията за игровизация на посещението при стоматолог

Наред с художествения текст, книгата „Макси при зъболекаря“ съдържа материали за самостоятелни занимания – шест игри за рисуване и оцветяване, свързване и изрязване, ориентация из лабиринти и намиране на скрити предмети. Наместо да бъдат включени само като примери или QR-кодове, игрите са част от книжното тяло и спестяват на родителя допълнителното търсене, разпечатване и пренасяне на работни листи. Те надграждат засегнатите в книгата теми с упражнения за наблюдателност, фина моторика и пространствена ориентация, предлагат на децата да проиграят част от действията, извършвани от зъболекаря, и им помагат да осмислят новополучената информация. Страницата със стикери в края на книгата е не по-малко ценен ресурс – тя би била от полза на родителите и денталните специалисти при поощряване на проявената от детето смелост и усилията му да поддържа добра устна хигиена.

Със загрижеността си за читателите с дислексия

Българският пазар все още беднее откъм книги, подходящи и за хора с по-специфични читателски потребности. Можем да се каже, че д-р Давидова е един от пионерите в областта. Тя избира за своята книга Adys, авторския шрифт на Кристина Костова за читатели с лека до средна степен на дислексия. Добре е да се отбележи неспазването на някои от основните препоръки за употреба на шрифта, а именно едри букви и голямо междуредово пространство. Гланцираните страници, въпреки че са приятни на допир и по-устойчиви на повреда, са също проблематични за качественото възприемане на текста. Увеличаването размера на буквите и междуредието обаче би довело до разпростиране на историята на повече страници, оттам – до по-трудно илюстриране и в последна сметка – проследяване. Текстът все пак е ляво подравнен, намален е контрастът между цвета на шрифта и фона. Всичко това играе роля в улесняването на прочита, макар и книгата да не претендира, че е изготвена специално за дислексици.

– – –

Една от особеностите на книгата, която също би могла да смути част от родителите, е нейната цена – 23 лв./бр. Ако и да е сравнително висока спрямо други издания за дентална литература, цената е до голяма степен обоснована. Зад реализирането на проекта „Макси при зъболекаря“ стоят редица професионалисти, получили своето честно възнаграждение – художник, психолог, редактор, маркетинг специалист, адвокат и, разбира се, самата авторка. Книгата е отпечатана в една от големитe печатници, специализирани в подготовката на книги – „Дедракс“, а качествата на книжното тяло са безспорни – то е с ламинирани корици и плътна мат хартия, която, освен че го прави по-привлекателно, позволява материалите от приложната част да се използват за по-дълъг период от време. Към момента книгата се разпространява единствено през личния сайт на своята авторка, като на поръчващия онлайн се приспада сумата за доставка с куриерска фирма.

Книгата „Макси при зъболекаря“ е подходяща за деца между три и шестгодишна възраст.

 

Снимки в статията: Anastassia Grozeva Psychologist и Davidova Dental