Макси и кучето със сърдечни трепети

„Макси и кучето със сърдечни трепети” (изд. Фют) е втората книга от поредицата на авторката Уш Луун и илюстраторката Нина Дулек, част от кампанията „Читателска щафета 5: Патилански приключения”, която достойно продължава успешното начало, дадено с „Макси и рибата с копнеж по далечното“.

Пфеферови вече окончателно са се установили в красивата и просторна вила в съседство с малката вещерска къщурка на момичетата Бунтшу. 12-годишните Макси и Йонас вече са най-добри приятели. Макси и сестрите й Касия и Юле тръпнат в очакване на гости от Лондон да пристигне Паула, която е връстничка на Макси и е дъщеря на леля Пени – приятелка на майка им и бивша колежка на баща им.

Само разбирате, че престоят на Паула няма как да премине безоблачно. За начало тя се появява с кучето си Дейзи, което всява хаос у Бунтшу и шокира всички като показва музикални наклонности и се превръща в любимец на Себастиан Пфефер. (Ако помните добре, бащата Пфефер е алергичен към всякакви животни.) Не стига това ами децата започват да подозират, че Клементине Бунтшу и Себастиан Пфефер са влюбени. И петте деца са потресени от перспективата двете семейства да се превърнат в едно, затова не им отнема много време да решат, че трябва да попречат на родителите си.

Досещате се, че щурата и пакостлива Макси е в основата на плана за отвлюбване и превлюбване, който освен всичко друго включва малко детективска работа и романтична разходка с лодка. Ще проработи ли той и какво се крие зад романичните срещи между Клементине и Себастиан, ще научите от думите на Уш Луун и илюстрациите на Нина Дулек.

„Макси и кучето със сърдечни трепети” е забавна книга, в която подрастващите пакостници ще открият собствените си тревоги, свързани с любовта, и несигурността при перспективата за промени. Имат ли право родителите да се влюбват? А как да реагираме когато най-добрата ни приятелка флиртува с най-добрия ни приятел? Как да посрещаме промените в живота си? Доколко можем да се месим в работите на възрастните? Къде минава границата на личното пространство, която не трябва да престъпваме?

Много от 12-13-годишните момчета и момичета без затруднения ще се разпознаят в гневните Макси и Йонас, в техните проблеми и реакции и ще се забавляват искрено с щурите им планове и действия. Увлекателната история е написаната от Уш Луун от гледната точка на Макси, а гласът на момичето звучи автентично и искрено. Книгата се чете бързо и леко, а заслуга за това определено има и преводачката Станислава Петрова.

Други книги от поредицата:

Автор: Лора Филипова