Магически свят! Виж „Животните в природата“ с 3D очила

С навлизането на новите технологии в живота ни и промяната на възприятията, на добрите стари енциклопедии все по-често им се налага да се доказват. Вече не е достатъчно да предлагат важна и достоверна информация под формата на текст и картинки/графики/диаграми – тя трябва да е представена по забавен, вълнуващ и интерактивен начин, за да грабне вниманието на малки и големи.

Покрай категория „Нещотърсачи“ в Награда „Бисерче вълшебно“ започнахме пътешествие в света на нехудожествените заглавия и се уверихме в едно – те по никакъв начин не отстъпват на телевизията и интернет при поднасянето на информация. 

„Магически свят. Животните в природата“ (изд. „ФЮТ“) е енциклопедично издание, което среща децата над 8 години с животинския свят във всички части на планетата. Подходът към запознанството с изключително интересните и доста непознати видове е новаторски: книгата ни превежда през Конгоанската гора, пустинята Симпсън, Лох Ломонд, Андите, морето Рос, гората Редууд, тайгата на Източен Сибир, Серенгети, река Ганг и рифът Апо. На пръв поглед изглежда странен изборът точно на тези местности (сравнително непопулярни според учебниците), но по-внимателният прочит на информацията относно местоположение и местообитание показва ясно, че съставителите на книгата са обхванали всичко – от екваториалните тропични гори и пустини, та чак до полярните области.

Всеки раздел съдържа кратка информация за избора на конкретното местообитание и какво ще откриете там, следва разтвор с илюстрации за наблюдение, а накрая са представени типичните за местообитанието жиивотни, разделени на нощни и дневни.

Изумителното в книгата е сливането на дневни/нощни животни и местообитание в на пръв поглед неразгадаема плетеница от червени, сини и жълти линии, които оживяват единствено с помощта на 3D филтри. Различните по цвят плаки (червена, зелена, синя) помагат на наблюдателя да види поотделно видовете животни и да ги изследва детайлно, без да се чуди защо дневните и нощните животни са представени заедно, щом в природата нещата не стоят по този начин.

„Магически свят. Животните в природата“ (изд. „ФЮТ“) предлага лесен и бърз начин за спечелването на детския интерес към изучаване на природата. Предоставената информация е кратка, но съдържа най-любопитното за всеки от животинските видове – толкова любопитно, че провокира желанието за още знания по темата.

Крокодилова белокръвна риба (белокръвка). Кръвта й не замръзва, защото тялото й произвежда особен вид антифриз.

 

Северен елен. Единственият вид елени, при който и женските, и мъжките имат рога. Косми около копитата му, дълги като четки, улесняват придвижването му по лед и сняг.

 

Кокосов краб. Активен е и денем, и нощем. Известен е и с името „палмов крадец“ – заради навика си да се катери по кокосовите палми, откъдето сваля кокосови орехи.“

Докато преглеждах енциклопедията, непрестанно правех връзки между любими художествени заглавия и описани в книгата животински видове или местности. Такава връзка открих между делтата на река Ганг, част от която е резерватът Сундарбан и книгата „Детективите Агата и Лари: Бенгалската перла“, чието действие се развива именно в този резерват. Срещнах и интересен вид луциан, макар и не червен, но той директно ми напомни за котката на Дан и Ейми от поредицата „39 ключа“.

Енциклопедията е част от серия – има още едно издание, посветено на човешкото тяло. Илюстрациите са дело на Карновски, а консултант на изданието е проф. д-р Златозар Боев от Национален природонаучен музей при БАН.

Автор: Вал Стоева