Лори Халсе Андерсен дарява 100 000 долара за борбата срещу забраната на книги

В Седмицата на забранените книги екипът на Мемориална награда „Астрид Линдгрен“ (АЛМА) оповести решението на своя най-скорошен лауреат, Лори Халсе Андерсен, да подкрепи борбата срещу заличаването им от световната памет. От статията на АЛМА става ясно, че Андерсен дарява $100 000 от наградния си фонд на американския ПЕН клуб*, за да подпомогне усилията му да гарантира свободата на словото.

„Цензурата е дете на страха и баща на невежеството.“ – се казва в изявлението на писателката.

Лори Халсе Андерсен е сред най-известните американски автори на младото поколение. В своите романи тя дава израз на опита на подрастващите с изобличаваща честност. Много от книгите й се озовават в списъците със забранени заглавия** (книги, които не са разрешени за четене в училищата или закупуване от обществени библиотеки поради темата или сюжета си). По-рано тази година Андерсен получи Мемориална награда „Астрид Линдгрен“, най-голямото световно отличие за детска и юношеска литература. Неговото финансово изражение е 5 милиона шведски крони (452 000 долара).

„Обществените библиотеки и училищата имат задължението да предлагат широка гама от книги на общностите, които обслужват. Никой не е задължен да чете нехаресалата му книга, но и никой няма право да диктува какво другите хора или техните деца могат да четат.“ – счита Лори Халсе Андерсен.

„В момента организации с нестопанска цел като ПЕН се сблъскват с трудности, тъй като свободата на словото е изправена пред небивал натиск. Щедрата подкрепа, предоставена от лауреата на АЛМА на нашата сестринска организация, ПЕН Америка, ще окаже значително въздействие върху нейната работа.“, казва Керстин Алмегорд, председател на ПЕН клуба в Швеция.

Достъпът на децата и младежите до книги е предпоставка за демокрация и откритост. Книгите отварят вратата към нови светове и имат способността да увеличават разбирането и подобряват обмена между културите и хората. Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, с награден фонд от пет милиона шведски крони, е сигнал към света, че Швеция приема много сериозно правото на децата на страхотни истории. Лори Халсе Андерсен и ПЕН са силни гласове в борбата за артистична свобода.“ – смята Кайса Равин, генерален директор на Шведския съвет по изкуствата.

* Американският ПЕН клуб е организация, чиято работа е да гарантира, че жителите на САЩ имат свободата да създават литература, да предават информация и идеи, да изразяват своите възгледи и, наред с това, да получават достъп и до чуждите възгледи, идеи и литературни произведения.

** Ако темата е важна за вас, приканваме ви да се запознаете с дебата за намеса в книгите на Роалд Дал (дискусия, оказала се учудваща актуална през 2023 г.), с откритата позиция на писателя С.Ф.Саид и с начините, по които забраната на книги маргинализира децата.

Превод и адаптация: Гергана Димитрова

Снимка на корицата: Сузане Кронхолм