Летни приключения с (НЕ)задължителни книги: Юлисес Мур

„Късметлии сме, защото само допреди седмица се намирахме в нашия апартамент и играехме на компютъра като милиони други деца… а сега сме тук, в тази невероятна пещера, на този кораб, който изглежда вълшебен, в компанията на приятел, който е… вълшебен като всичко, което ни заобикаля. Всичко това не може да бъде друго освен късмет…“

Лятото дойде, а с него – и четенето на книги: по списъци, по препоръки на родителите, по задължение, по нежелание… Честно казано, всичко това може да е доста отблъскващо, но ако книгите се окажат (НЕ)задължителни?

За да ви докажем, че в морето от четива има и приключенски бисерчета, които са способни да ви отворят вратата на времето и да ви грабнат с очарователните си истории, се присъединихме към инициативата на изд. „Егмонт-България“ – „Приключения с НЕ Задължителни книги“. Множество тайни загадки, конкурси и изненади очакват читателите, осмелили се да прекрачат вратата на летните приключения. Ще бъдете ли сред тях?

Днес ще ви запознаем и с една от книгите, които са включени в кампанията – „Юлисес Мур: Вратата на времето“. Тя е написана от италианския автор Пиердоменико Бакаларио и разказва за…

Джейсън и Джулия Кавънънт са единайсетгодишни близнаци. Допреди дни семейството им живее в Лондон, а те не се различават по нищо от връстниците си: ходят на училище, играят на компютърни игри и почти не познават живота.

Баща им решава да направят промяна в живота си, като купува мистично-магично-вълшебно-красивата Вила Арго на брега на морето. Всъщност, вилата е кацнала на скала над Салтън Клиф, поддържа се от стария сприхав градинар Нестор и е била собственост на чудакът Юлисес Мур. А това са все обстоятелства, които ще доведат децата до прелюбопитни открития.

Приключението започва един уикенд, в който родителите заминават за Лондон и оставят близнаците в компанията на приятеля им Рик Банер и под строгия надзор на г-н Нестор. Докато се чудят как да прекарат времето си заедно, децата откриват тайнствен свитък, написан на странен език. Дешифрирането му провокира жаждата им за приключения. Откриването на пощенско известие за пратка и тайнствена врата, скрита зад гардероб в дневната, засилват желанието на децата да тръгнат по следите на Юлисес Мур.

Всеки техен ход е препречван от загадки: скрити механизми, тайнствени послания, древни рисунки и чудати езици. Но, както апетитът идва с яденето, трите деца решават да открият докъде ще ги заведе от четирите един, който води надолу и където се крие МЕТИС.

Тяхното приключение би могло да свърши като невинно детско занимание, в задънена улица, в някоя бездна или… кой знае къде. За нещастие, интересите на Обливия Нютън към къщата и към тайната, скрита в нея, затягат примката около трите деца и авантюрата им може да се окаже доста опасно преживяване. Дали съм права или не обаче, ще узнаем чак във втората част…

Книгата ми бе безкрайно интересна. Както знаете, детективските истории и загадките са ми страст, а щом с разбулването им се заемат смели и любознателни деца, стопроцентовото забавление е гарантирано! Приключенията на близнаците и техният приятел Рик са ужасно вдъхновяващи и увлекателни, а чудесното оформление, рисунките и приятният шрифт със сигурност ще се харесат на младите приключенци – читатели.

Следете за новостите около кампанията „Приключения с (НЕ)задължителни книги“, включете се в конкурсите, организирани от изд. „Егмонт-България“ и не се предавайте бързо-бързо. Четенето по задължение не е способно да унищожи любовта ви към книгата, стига само да вярвате!

Автор: Вал Стоева