Летецът и Малкият принц – ода за Екзюпери от Петер Сис

Петер Сис е роден в Чехословакия на 11 май 1949 г. Той е илюстратор, писател и филмов продуцент, спечелил световна известност. От 1982 г. живее в САЩ и е носител на престижни отличия, сред които и Медал „Ханс Кристиан Андерсен“ за илюстрациите си през 2012 г. Последната му книга за деца, издадена през 2014 г., е „Летецът и Малкият принц. Животът на Антоан дьо Сент-Екзюпери“, която вече четем и на български език (изд. „Жанет 45“).

„Преди много години, в началото на миналия век, във Франция се родило момче. Очаквал го живот, пълен с приключения.“

Екзюпери се ражда на 29 юни 1900 г. в Лион, Франция. Появата му съвпада с епоха на вълнуващи открития – електрически влакове започват да се движат по линиите на метрото, открити са рентгеновите лъчи и радарите, уреди започват да улесняват живота у дома и в производството, Айфеловата кула е завършена, появява се първият серийно произвеждан автомобил (Форд модел Т), а братята Райт успяват да полетят във въздуха. Франция се оказва средище на въздухоплаването и младият Антоан е толкова привлечен от летенето, че това предопределя житейския му път.

След като се научава да лети, Екзюпери работи като пилот на самолет, разнасящ пощата. Наема го компанията Латекоер и постепенно младежът натрупва достатъчно опит, за да бъде оставен да лети сам. Компанията поверява на Антоан дори малко летище в пустинята, където бъдещият писател опитомява диви животни за разтуха и се вдъхновява да пише.

Петер Сис проследява живота на момчето, което се превръща не само в пилот, но и в един от писателите, чиито творби вълнуват читателите от всички възрасти до днес. Внимателно поднесената информация и детайлните илюстрации превръщат „Летецът и Малкият принц“ в изключително красиво илюстровано издание, амалгама между приказка, биографична справка, енциклопедия и албум.

В книгата ще откриете поне четири варианта за четене (поне аз открих толкова до момента).

По-малките деца могат да се насладят на основната история, която проследява живота на Екзюпери под формата на приказка. Нищо не е пропуснато от биографията, но е представено простичко, без излишни подробности, които биха отегчили 5-годишните.

По-големите читатели, от 8 г. нагоре, ще са очаровани да проследят както опростения разказ, така и десетките биографични подробности, поднесени по необичаен начин – като компания на илюстрациите и вътре в тях. Какво е следвал и как се е научил да лети Екзюпери, какво е правил по време на работата си и на какви модели самолети е летял, та чак до датите на публикуване на книгите му и на разузнавателните полети, извършени по време на Втората световна война – всичко това и още много детайли от живота на писателя са скрити в картините.

Най-запалените почитатели на техниката и самолетите (и не само!) ще бъдат изключително доволни да поемат в третата посока на книгата. Тя проследява самолетостроенето по времето на Екзюпери, като предлага любопитен преглед на видове и модели самолети. Ако не сте чували за двуплощници, хидроплани, Бреге, Сопуит, Кодрон Симун, Туполев АНТ-20, уверявам ви, че няма да скучаете. Информацията по-скоро буди желание за задълбочени проучвания, вместо да натрапва такива, а забавните факти предизвикват хем учудване, хем усмивка:

„В ранните години на авиокомпанията летците пътували с пощенски гълъби на борда, в случай че закъсат някъде и им се наложи да извикат помощ.“

Четвъртата посока, в която можете да потеглите с „Летецът и Малкият принц“, е проследяване и четене на илюстрациите. Както се очаква от илюстратор от подобен ранг, Петер Сис е закодирал в рисунките си безброй детайли, които отварят цели светове. Достатъчно е човек да погледне още началните разтвори и ще открие някои от най-интересните изобретения, случили се в родините около раждането на Екзюпери (аз лично открих например известната луна от филмите на Жорж Мелие, вход към метрото, Айфеловата кула и рентгеновия апарат).

Всеки разтвор предлага многопластова илюстрация, която може да бъде изучавана както в детайл, така и в далечен план – вижте например крокодила Ню Йорк, който не е само крокодил или план на града, а поне още 5-6 неща.

Трудно е да разкажеш толкова богата вселена – при книги като „Летецът и Малкият принц“ (изд. „Жанет 45“) думите са бедни и излишни. Но ако опитам да опиша изданието с три думи, ето няколко възможности: „пир за сетивата“, „урок в картини“, „книга за мечтатели“.

Преводът е на Манол Пейков, редактор е Нева Мичева, а визуалната адаптация е дело на Венета Атанасова.

Книгата ще откриете в сайта на издателството и в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.